Теми статей
Обрати теми

Купуємо у підприємця автомобіль: ураховуємо особливості оподаткування

Редакція БТ
Стаття

КУПУЄМО У ПІДПРИЄМЦЯ АВТОМОБІЛЬ:

ураховуємо особливості оподаткування

 

У підприємців багато нюансів в оподаткуванні. Певні особливості існують і в оподаткуванні операцій із продажу основних засобів. Сьогодні ви зможете ознайомитися з особливостями придбання у підприємця автомобіля.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

Якщо продавець автомобіля — ФОП-ЄП

Правила визначення доходу для підприємця-єдиноподатника прописано у ст. 292 ПКУ. До доходу підприємець-єдиноподатник не включає, зокрема, отримані доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Важливий нюанс. На наш погляд, у п.п. 1 п. 292.1 ПКУ йдеться не про будь-яке рухоме майно, а лише про те, що підлягає реєстрації. Інакше б доходи від продажу всіх товарів, які цілком вписуються у визначення рухомого майна, оподатковувалися за загальноцивільними правилами оподаткування. Але це не так.

Водночас автомобіль реєструється за підприємцем як за звичайною фізичною особою. Отже, до єдиноподатного доходу надходження від його продажу включати не можна (працює п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

А оскільки єдиний податок із доходу від продажу автомобіля не сплачуємо, то й не працюватимуть звільняючі норми для ПДФО, прописані для єдиноподатників у п.п. 2 п. 297.1 ПКУ та п.п. 165.1.36 ПКУ.

Підсумок. Дохід від продажу автомобіля потрібно оподатковувати за тими самими правилами, що й для звичайних громадян, — згідно з розд. IV ПКУ і, зокрема, ст. 173 ПКУ.

Плюс до цього ФОП-ЄП не може торгувати підакцизним товаром (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). Авто-мобіль — підакцизний товар.

Таким чином, і норма п.п. 1 п. 292.1 ПКУ, і норма п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ підштовхують нас до того, що ФОП-ЄП краще оформити продаж автомобіля як продаж звичайній фізичній особі, а не як підприємцеві.

Тепер щодо покупця автомобіля, який є суб’єктом господарювання (підприємство та підприємець).

Вам важливо пам’ятати, що при купівлі автомобіля у звичайної фізичної особи ви виступаєте податковим агентом (п. 173.3 ПКУ). Тому як податковий агент повинні утримати і сплатити ПДФО (крім випадку з посередницькими договорами та нотаріальним посвідченням). Також ви маєте відобразити виплату доходу у ф. № 1ДФ. Про це ви можете прочитати далі в розділі «Правила нарахування ПДФО під час продажу автомобіля» на с. 19.

Підсумуємо. Якщо ФОП-ЄП вирішить продавати автомобіль, що йому належить, то така операція не обкладається єдиним податком. Ми, як покупці автомобіля (підприємство або підприємець), повинні виконувати функції податкового агента за такими правочинами.

 

Якщо продавець автомобіля працює на загальній системі

У підприємця на загальній системі об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід. Це різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) та документально підтвердженими «операційними» витратами, пов’язаними з госпдіяльністю такого підприємця (п. 177.2 ПКУ).

Підприємець-загальносистемник може продати автомобіль як звичайний громадянин, а може як підприємець — у межах підприємницької діяльності (для єдиноподатника це заборонено). Вважаємо, вирішальне значення тут мають формулювання договору купівлі-продажу, а саме — чи діє продавець як звичайний громадянин або як суб’єкт господарювання (на підставі документа, що підтверджує реєстрацію його підприємцем). Виходячи з цього й оподатковуватимемо дохід, отриманий від продажу автомобіля.

Варіант 1: підприємець продає свій власний автомобіль і виступає за договором як звичайна фізична особа. При продажу/купівлі автомобіля застосовуємо «цивільні» правила ст. 173 ПКУ.

Варіант 2: підприємець продає автомобіль, придбаний у період підприємництва, що використовувався у підприємницькій діяльності. Знову ж таки виходимо зі статусу продавця за договором (діє як звичайна фізична особа або як суб’єкт підприємництва).

Зауважимо! Не заборонено, щоб автомобіль, який використовувався в підприємницькій діяльності чи був придбаний на гроші від підприємницької діяльності, підприємець продав як звичайна фізична особа. Адже ДАІ при купівлі все одно реєструє автомобіль не на підприємця, а на звичайну фізичну особу (абз. 2 п. 6 Порядку № 1388). У свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорті) фігуруватиме саме громадянин, а не підприємець. Тому при продажу такого автомобіля, коли продавцем у договорі визначено фізичну особу, ми застосовуватимемо «цивільні» правила ст. 173 ПКУ.

Довідково зазначимо: податківці схиляються до того, що при продажу підприємцем автомобіля мають працювати «цивільні» правила оподаткування зі ст. 173 ПКУ. Про це свідчать консультації в розділах 101.02 і 103.22 ЄБПЗ. Але, повторимося, наша позиція така, що цілком можливим є продаж авто-мобіля й у статусі підприємця (з оподаткуванням за підприємницькими правилами).

Нюанс. Статус продавця дуже важливий для підприємця — платника ПДВ. Якщо за договором на продаж автомобіля він виступає підприємцем, йому потрібно нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ у загальному порядку.

Якщо за договором на продаж автомобіля він виступає звичайною фізичною особою, а при купівлі авто-мобіля відобразив податковий кредит із ПДВ, то при продажу має застосувати норми п. 198.5 ПКУ і нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ. Якщо спочатку підприємець не наважився відобразити податковий кредит, то і при продажу автомобіля він не нараховує податкове зобов’язання.

Варіант 3: перепродаж автомобілів — вид підприємницької діяльності. У такому разі автомобіль — це товар. До продажу підприємець не реєструє в ДАІ автомобіль на себе, тому доходи від продажу такого товару (автомобілів) оподатковуємо за «підприємницькими» правилами зі ст. 177 ПКУ.

Підсумуємо. Якщо підприємець — продавець автомобіля в договорі купівлі-продажу фігурує як звичайна фізична особа, дохід оподатковуємо за правилами ст. 173 ПКУ. А якщо як підприємець (фізична особа, яка діє на підставі документа про реєстрацію підприємцем) — за підприємницькими правилами ст. 177 ПКУ.

 

Правила нарахування ПДФО при продажу автомобіля

Продавець автомобіля діє як підприємець . У такому випадку маємо звичайний правочин щодо купівлі-продажу автомобіля між двома суб’єктами господарювання.

Як уже зазначалося, найімовірніше, продавець працюватиме на загальній системі оподаткування. У цьому випадку ми, як покупець, ПДФО не утримуємо (якщо надано копію документа про держреєстрацію: виписку або витяг з Єдиного держреєстру). Підприємець на загальній системі самостійно сплачує податок із такого доходу за правилами ст. 177 ПКУ. Але виплату, як й іншим підприємцям, ми повинні відобразити у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157».

Нюанс. Були часи, коли податковий агент підприємця-загальносистемника повинен був цікавитися «зареєстрованими» на підприємця видами діяльності. Добре, що з 01.07.12 р. нам уже абсолютно не важливо, які види діяльності «зареєстровані» на підприємця в Держреєстрі (оновлений п. 177.8 ПКУ). ПДФО у будь-якому разі не утримуємо.

ЄВС із виплат за договорами купівлі-продажу автомобіля не сплачуємо. Тому така інформація не потрапить до форми № Д4 підприємства (підприємця), яке купує автомобіль у підприємця. Сам же підприємець ураховуватиме дохід від продажу при обчисленні чистого доходу, з якого потрібно буде сплачувати підприємницький ПДФО та ЄВС.

Продавець автомобіля діє як звичайна фізична особа. Якщо продавець, який також є підприємцем, у договорі визначений як звичайна фізична особа, то він має пільгу зі сплати ПДФО щодо легкового автомобіля. З одного продажу (міни) легкового автомобіля протягом звітного (податкового) року не потрібно сплачувати ПДФО (абз. 1 п. 173.2 ПКУ).

Увага! Це звільнення не стосується, наприклад, вантажних автомобілів, автобусів тощо.

Якщо протягом звітного (податкового) року такий продавець продаватиме ще один легковий автомобіль, то з другого продажу доведеться сплатити ПДФО за ставкою 5 %. Саме за цією ставкою 5 % потрібно сплатити ПДФО з кожного, у тому числі з першого, продажу інших транспортних засобів, окрім легкового автомобіля. Важливий момент: при продажу автомобіля нерезидентом застосовується ставка 15 (17) %.

Ми, як суб’єкти господарювання (підприємство, підприємець), у разі придбання автомобіля у звичайної фізичної особи (у договорі зазначено не підприємця) повинні виконати всі функції податкового агента:

— по-перше, утримуємо та сплачуємо ПДФО з такого продажу до бюджету. Виняток — один продаж легкового автомобіля за рік, для якого абз. 1 п. 173.2 ПКУ передбачене звільнення. Наша порада. Інформацію про черговість продажу авто-мобіля потрібно прописати в договорі купівлі-продажу або в окремій заяві (п. 173.3 ПКУ);

— по-друге, відображаємо виплату у ф. № 1ДФ (ознака доходу «105»).

Якщо договір купівлі-продажу автомобіля буде оформлено за участі нотаріуса, то ПДФО розраховується і сплачується самим продавцем автомобіля до нотаріального посвідчення. Без документа про сплату нотаріус не посвідчить такий договір (п. 173.4 ПКУ). Нотаріус, у свою чергу, надасть інформацію про продаж автомобіля до податкової.

Обережно! Не виключено, що податківці «перенесуть» на цей випадок підхід, який вони застосовують у випадку продажу нерухомості. Нагадаємо: вони вважають, що податковий агент у будь-якому разі має утримати ПДФО (навіть якщо він сплачений продавцем до нотаріального посвідчення договору) і подати на продавця ф. № 1ДФ. Для уникнення подвійного оподаткування при цьому пропонується відшкодувати суму сплаченого ПДФО з оподаткуванням її як додаткового блага. Таке собі оригінальне рішення.

У зв’язку з цим, якщо у правочині задіяний нотаріус, краще отримати індивідуальну податкову консультацію. Існує мовірність, що вона буде позитивною, оскільки фіскальні роз’яснення в ЄБПЗ є лише стосовно придбання нерухомого майна.

 

Висновки

Підприємцю на єдиному податку переважніше при продажу автомобіля виступати як звичайна фізична особа.

У будь-якому разі при продажу підприємцем на єдиному податку автомобіля виплата обкладається ПДФО не за правилами для підприємницької діяльності, а за правилами для звичайних громадян зі ст. 173 ПКУ.

У випадку з підприємцем-загальносистемником вирішальне значення має його статус за договором купівлі-продажу: діє він як звичайна фізична особа (дохід від продажу обкладаємо податком за «цивільною» ст. 173 ПКУ) чи як фізична особа — підприємець (доходи від продажу оподатковуємо за «підприємницькими» правилами ст. 177 ПКУ).

Якщо автомобіль купується підприємством (іншим підприємцем), то воно є податковим агентом і має виконувати всі функції податкового агента в частини утримання і сплати ПДФО, а також подання ф. № 1ДФ.

Якщо маємо справу із продавцем — підприємцем на загальній системі, то, щоб не утримувати ПДФО, від нього потрібно отримати копію документа про держреєстрацію (виписку або витяг з Єдиного держреєстру). Види діяльності підприємця-загальносистемника з 01.07.12 р. нас не цікавлять. Але виплату, як й іншим підприємцям, ми маємо відобразити у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157».

ЄВС із виплат за договорами купівлі-продажу автомобіля не сплачуємо. Виняток існує для підприємців на загальній системі, коли вони продають автомобіль у межах своєї підприємницької діяльності: дохід від продажу в них бере участь у розрахунку чистого доходу, з якого підприємець самостійно сплатить ЄВС.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

Порядок № 1388 — Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок та моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті Міндоходів: www.minrd.gov.ua/ebpz .

ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець, яка є платником єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі