Теми статей
Обрати теми

Трудова книжка: заповнюємо титульну сторінку

Редакція БТ
Стаття

ТРУДОВА КНИЖКА:

заповнюємо титульну сторінку

 

Трудова книжка для працівника — це історія його трудової діяльності. У нашій країні їй ще відводиться значуща роль у підтвердженні трудового стажу працівника.

Сьогодні розповімо, як заповнити титульну сторінку трудової книжки та, у разі потреби, внести необхідні зміни до даних про працівника.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

Як правильно заповнити титул трудової книжки?

Перше місце роботи завжди залишається в пам’яті працівника. І якщо воно для працівника є основним місцем роботи, то тут на нього «заведуть» трудову книжку. Виняток: коли перше місце роботи — у підприємця або самозайнятої особи. У цьому випадку період трудової діяльності в такого роботодавця підтвердять не дані трудової книжки, а укладений та зареєстрований у центрі зайнятості трудовий договір (листи Мінпраці від 12.03.07 р. № 66/06/186-07 і від 23.03.06 р. № ДЦ-12-1528/0/6-06).

Ідемо далі. Почесний обов’язок заповнити трудову книжку традиційно «покладається на плечі» працівника кадрової служби підприємства. У цьому питанні він орієнтується на норми Інструкції № 58*.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Дані про нового працівника як власника трудової книжки ми вносимо на першу сторінку українською мовою, а на сторінку 33 — російською мовою**.

** Замість російської мови роботодавець може вносити записи однією з регіональних мов або мов меншин України. Для цього працівник має написати роботодавцю заяву (лист Мінсоцполітики від 21.11.12 р. № 183/06/186-12).

На першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки згідно з пп. 2.11 і 2.12 Інструкції № 58 потрібно зазначити:

1) на підставі паспорта або свідоцтва про народження — відомості про працівника:

— прізвище, ім’я та по батькові повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами;

— дату народження;

2) дату заповнення трудової книжки.

Усі ці записи спочатку завіряє власним підписом працівник, а потім — особа, відповідальна за видачу трудових книжок. Після цього проставляємо відбиток печатки підприємства (або печатки відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Аналогічно заповнюємо і сторінку 33.

Приклад 1. На рис. 1 покажемо, як правильно заповнити титульний аркуш для прийнятої 03.09.13 р. працівниці Спіриденко Ольги Іванівни, яка народилася 27.09.91 р.

 

img 1

Рис. 1.Зразок заповнення титульних сторінок 1 і 33 трудової книжки (відкриваємо працівнику трудову книжку)

 

img 2

Рис. 2. Приклад унесення запису про зміну прізвища (причина — одруження)

 

Висновки

 На першому основному місці роботи підприємство «заведе» працівнику трудову книжку.

 П. І. Б. і дату народження потрібно вказати на титульному аркуші трудової книжки: на сторінці 1 — українською мовою, на сторінці 33 — російською (регіональною) мовою.

 Якщо працівник змінює прізвище, ім’я чи по батькові, роботодавець за останнім місцем роботи вносить зміни до сторінок 1 і 33. У разі потреби останній роботодавець має також виправити помилки, які були допущені при заповненні титульного аркуша.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі