Теми статей
Обрати теми

Якщо перевіряючих уже допустили до перевірки, оскаржити можна лише її результати

Редакція БТ
Постанова від 21.08.2013 р. №

ЯКЩО ПЕРЕВІРЯЮЧИХ УЖЕ ДОПУСТИЛИ

до перевірки, оскаржити можна лише її результати

Постанова Вищого адміністративного суду України від 21.08.13 р. № К/9991/42817/12

«Про визнання недійсним наказу про проведення перевірки»

 

Підприємство просить суд визнати недійсним наказ на проведення позапланової виїзної податкової перевірки, а також неправомірними призначення та проведення такої перевірки. Аргумент: відсутні підстави для її проведення.

Суди першої та апеляційної інстанції дали позитивну відповідь позивачу. А от ВАСУ — негативну.

У постанові, що коментується, ВАСУ дійшов очікуваного висновку*: позивач мав право не допустити службових осіб контролюючого органу до перевірки, але не скористався ним. Спосіб же захисту від незаконних перевірок — це не допускати перевіряючих до проведення перевірки. А оскільки вже допустили, то позов підприємства не задоволено.

До уваги суд узяв і те, що наказ на проведення перевірки та акт перевірки позивач підписав без заперечень.

Звідси висновок, що дозволить зрозуміти логіку ВАСУ і не допускати помилок у майбутньому : якщо ви не скористалися правом законного недопуску перевіряючих до перевірки та перевірка була проведена, то оскаржити можна саме рішення податківців, прийняте за результатами перевірки. Причому не на тих підставах, що перевірку проведено неправомірно, а на підставах невідповідності винесеного за результатами перевірки рішення закону або компетенції податківців.

Пам’ятайте, що відмовити в допуску до перевірки можна, якщо не пред’явлені направлення на проведення перевірки (або пред’явлене направлення, оформлене з порушенням вимог), копія наказу про проведення перевірки та службові посвідчення перевіряючих. А от, наприклад, через відмову розписатися в Журналі реєстрації перевірок не допускати перевіряючих до перевірки не можна (п. 81.1 ПКУ).

 

Яна КЛИЖЕНКО

 

* Аналогічний висновок було зроблено ВАСУ в рішенні від 24.11.11 р. № К-52594/09.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі