Теми статей
Обрати теми

Постачання програмної продукції: чи то пільга, чи то не об’єкт? Головне — без ПДВ!

Редакція БТ
Наказ від 07.10.2013 р. № 536

ПОСТАЧАННЯ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ:

чи то пільга, чи то не об’єкт? Головне — без ПДВ!

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 07.10.13 р. № 536

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції»

 

Уже майже рік минув від запровадження пільгового оподаткування суб’єктів IT-індустрії*. Але спроба застосувати ці пільги на практиці викликала цілу лавину запитань від новоспечених «пільговиків». Серед них були навіть такі: чи можна відмовитись від застосування пільги? А подібні запитання у наших вітчизняних реаліях, скажемо відверто, лунають не часто.

* Пільгові норми були внесені до Податкового кодексу України (далі — ПКУ) з 01.01.13 р. Законом України від 05.07.12 р. № 5091-VI // «БТ», 2012, № 35, с. 18.

Поодинокі роз’яснення податківців не вносили ясності у ці питання, згадаємо хоча б лист ДПС у м. Києві від 02.10.12 р. № 6239/10/06-408 //«БТ», 2012, № 47, с. 10, де було запропоновано занадто фіскальний підхід: пільга з ПДВ лише для тих суб’єктів, які застосовують аналогічну пільгу з податку на прибуток. Ці висновки згодом спростувала ДПСУ у своєму листі від 06.12.12 р. № 6709/0/61-12/15-1415 // «БТ», 2013, № 1, с. 9.

Тож затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції (далі — УПК № 536) має внести ясність у порядок застосування цієї пільги з ПДВ.

Нагадаємо, що з 01.01.13 р. до 01.01.23 р. звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання програмної продукції (далі - ПП) (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), до якої належать:

— результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

— криптографічні засоби захисту інформації.

Основні висновки УПК № 536 такі:

1) від пільг з ПДВ платники не можуть відмовитись. Ці пільги стосуються не суб’єктів господарювання, а певних операцій (у даному випадку постачання ПП). Тому вони застосовуються незалежно від того, зареєстрований постачальник як суб’єкт індустрії ПП згідно з п. 15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ чи ні;

2) пільга застосовується при передачі виключних майнових прав інтелектуальної власності на ПП на всіх етапах їх продажу незалежно від способу передачі (на матеріальних носіях, через Інтернет, електронною поштою або іншими засобами передачі інформації);

3) міндоходівці визнали, що ця пільга застосовується при постачанні ПП від нерезидента резиденту та навпаки. Хоча раніше ДМСУ в листі від 06.02.13 р. № 12/2-12.2/490 // «БТ», 2013, № 11, с. 9 стверджувала, що звільнення не поширюється на операції з увезення ПП на митну територію України;

4) якщо майнові авторські права не передаються, то ця пільга не застосовується. Проте не варто впадати у відчай. Якщо йдеться про надання права на користування ПП і за таке користування сплата проводиться у вигляді роялті (обов’язково грошовими коштами), то ПДВ не нараховується. Така операція не є об’єктом оподаткування (пп. 14.1.225 та 196.1.6 ПКУ);

5) розробка ПП на замовлення, якщо право власності на результати такої роботи відразу набуває замовник, не підпадає під пільгу;

6) технічна підтримка (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) ПП звільняється від оподаткування, якщо такі операції включені до вартості ПП та їх здійснює виробник.

А от із постачанням копій ПП міндоходівці трохи заплутались. У відповіді на запитання 9 вони вказали, що надання права користування ПП не є об’єктом оподаткування (якщо підпадає під роялті). У відповіді на запитання 12 вони стверджують, що постачання примірників ПП звільняється від обкладення ПДВ, якщо здійснюються одночасно з наданням ліцензій на право використання ПП. По суті в обох випадках ідеться про надання права на користування ПП. Звісно, на кінцевий результат це не впливає (ПДВ не потрібно нараховувати), а от порядок складання податкових накладних та відображення їх у декларації з ПДВ різний.

Детальному аналізу висновків УПК № 536 ми присвятимо окремий матеріал в одному з найближчих номерів нашої газети, тож не пропустіть.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі