Теми статей
Обрати теми

РРО та ЄВС-питання

Редакція БТ
Відповідь на запитання

РРО та ЄВС-питання

 

Реєстратори розрахункових операцій (підкатегорія 109.20)

Кого стосується.

Суть роз’яснення

Суб’єктів господарювання, зобов’язаних застосовувати РРО.

Міндоходів запевнило, що до госпсуб’єктів не застосовуватиметься відповідальність за ненадання електронної РРО-інформації в період з 1 по 14 липня 2013 року (тобто в період, коли ще «не працював» Закон № 357-VII)

Що врахувати.

На що звернути увагу

Наші сподівання з приводу лояльності Міндоходів щодо незастосування заходів відповідальності за ненадання такої інформації в період з 1 по 14 липня 2013 року справдилися (про це докладніше див. у «БТ», 2013, № 28, с. 13).

Також тішить, що Міндоходів, хоча й лякає госпсуб’єктів РРО-перевірками, але про застосування адмінштрафу за ст. 1551 КУпАП поки що не говорить (лист Міндоходів від 17.07.13 р. № 12036/7/99-99-22-01-03-17/800). Хоча для застосування такого адмінштрафу ніхто відстрочення не встановлював, що, у принципі, не заважає податківцям цей штраф застосовувати.

Ще слід звернути увагу на «обхідний маневр» від Міндоходів. У примітках до Держреєстру РРО (наказ Міндоходів від 02.08.13 р. № 317 // «БТ», 2013, № 32, с. 12) міститься вказівка, відповідно до якої всі моделі РРО, що не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів ДПС в електронному вигляді, з 01.10.13 р. мають бути виключені з Держреєстру РРО. У зв’язку з цим госпсуб’єкти з 01.10.13 р. використовувати такі РРО вже не зможуть (ст. 3 Закону про РРО). Про адмінвідповідальність (штраф від 85 до 170 грн.) за використання моделей РРО, не зазначених у Держреєстрі РРО, ми писали у «БТ», 2013, № 29, с. 5. Але це тільки з 1 жовтня

ЄВС з допомоги по вагітності та пологах (підкатегорія 301.03) + нові ЄВС-проекти від Міндоходів

Кого стосується.

Суть роз’яснення

Платників ЄВС із допомоги по вагітності та пологах, нарахованої та виплаченої після 01.07.13 р. за періоди до 01.07.13 р.

Міндоходів із цього приводу вирішило не «винаходити велосипед» та озвучило позицію, ідентичну висловленій недавно представниками ПФУ (її ми опублікували у «БТ», 2013, № 32, с. 43). Вона полягає в такому: якщо листок непрацездатності відкрито до 01.07.13 р., але допомога по вагітності та пологах нараховується після цієї дати, необхідно поділити суму допомоги на таку, що обкладається (припадає на період до 01.07.13 р.), і таку, що не обкладається ЄВС (припадає на період після 01.07.13 р.).

Також податківці «продублювали» вже знайому всім тезу про те, що коли декретні нараховані до 01.07.13 р. і тільки виплачуються після 01.07.13 р., то ЄВС сплачувати з них не потрібно

Що врахувати.

На що звернути увагу

Чому для нас така важлива думка Міндоходів?

Тому що до Міндоходів перекочували повноваження ПФУ у частині адміністрування ЄВС (про це читайте в коментарі до Закону України від 04.07.13 р. № 406-VII // «БТ», 2013, № 33 с. 4).

Відповідно, уже потрібно починати звикати до того, що «по той бік барикади» в частині сплати ЄВС буде перебувати вже не ПФУ, а Міндоходів.

До речі, очікуємо від Міндоходів нової Інструкції про сплату ЄВС і нового Порядку формування та подання
ЄВС-звітності.

Поки вони перебувають на стадії проекту, але все йде до того, що Міндоходів затвердити й оприлюднити їх до граничного строку подання тієї ж звітності за серпень не встигне. При цьому на запитання про те, за якою ж формою слід подавати звітність за серпень, Міндоходів поки що відповіді не надає. Мовляв, буде оприлюднено нові форми, тоді й відповімо.

Залишається тільки чекати.

Але щоб не сидіти в «інформаційному вакуумі», щодо міндоходівських проектів зауважимо таке.

1. Нова міндоходівська Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄВС — це практично копія чинної Інструкції № 21-5.

Зокрема, перекочували до нової Інструкції нещодавні нововведення, пов’язані з нарахуванням (утриманням) ЄВС із сум допомоги по вагітності та пологах.

Важливо! Впадає в очі «уточнення» від Міндоходів, що сплата ЄВС за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й одержують відповідну допомогу, має здійснюватися з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, в якому було здійснено нарахування. Зараз, нагадаємо, ЄВС із декретних сплачується у «загальний» строк. Вважаємо, що податківці просто невдало висловилися, маючи на увазі лише те, що ЄВС сплачується одразу з усієї суми декретних.

2. Що стосується Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄВС, то він теж практично повністю ідентичний ПФУшному Порядку № 22-2.

Зокрема, ф. № Д4 залишиться практично без змін — із тією, зокрема, різницею, що в заголовній частині потрібно буде вказувати реквізити органу Міндоходів, куди подається Звіт, а не органу ПФУ.

Зауважимо, що свого часу у пресі траплялися заяви про те, що обсяг звіту з ЄВС має «стиснутися» до 1 аркуша (за рахунок вилучення пунктів, які дублюються, та «вичищення» марної інформації) та влитися у форму № 1ДФ. Вочевидь, ці слова буде втілено в життя дещо пізніше.

Також звертає на себе увагу те, що в додатку 2 передбачено інші коди категорій застрахованих осіб для декретниць, ніж зазначені в постанові правління ПФУ від 22.07.13 р. № 12-1:

39 — звичайні працівники звичайних підприємств;

40 — інваліди, які працюють на звичайних підприємствах;

41 — працівники підприємств УТОГ та УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів дорівнює не менше 25 % суми витрат на оплату праці;

42 — інваліди, які працюють на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів дорівнює не менше 25 % суми витрат на оплату праці

ЄВС та підприємці-пенсіонери (підкатегорія 301.04.02)

Кого стосується.

Суть роз’яснення

Пенсіонерів-підприємців на єдиному податку.

Міндоходів вважає, що за місяць, в якому підприємець-єдиноподатник отримав право на пенсію за віком, ЄВС сплачується в повному розмірі. Звільнення від сплати ЄВС для такого підприємця починає діяти з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому було призначено пенсію

Що врахувати.

На що звернути увагу

З усіх можливих варіантів відповіді Міндоходів обрало найфіскальніший

 

Матеріал підготувала Альфія ЖИХАРЕВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі