Теми статей
Обрати теми

Щодо притягнення до адміністративної відповідальності фізичних осіб — підприємців

Редакція БТ
Лист від 25.06.2013 р. № 16243/09-10

ПІДПРИЄМЦІ — ПОСАДОВІ ОСОБИ:

ПФУ проти Міндоходів

Лист Юридичного управління ПФУ від 25.06.13 р. № 16243/09-10

«Щодо притягнення до адміністративної відповідальності фізичних осіб — підприємців»

 

Знати, чи є фізична особа — підприємець посадовою (службовою) особою, важливо в тому випадку, коли підприємця хочуть притягти до адмінвідповідальності за тією статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), за якою суб’єктами відповідальності названі посадові особи. Дискусії про те, хто входить до категорії посадових осіб, точаться дуже давно.

Як відомо, для визнання фізичної особи посадовою (службовою) особою необхідне виконання нею організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій (постійно, тимчасово або за спеціальним повноваженням).

ПФУ з аналізу постанови Пленуму ВСУ від 26.04.02 р. № 5 дійшов висновку, що оскільки штатного розпису у фізичних осіб — підприємців немає та вони не обіймають певної посади, то підприємці не є посадовими особами і не можуть притягатися до адмінвідповідальності за статтями 1651 «Порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування….» та 18823 «Перешкодження уповноваженим особам органів доходів і зборів… у проведенні перевірок» КУпАП.

Водночас авторитетний у цій сфері Мін’юст у листі від 03.11.06 р. № 22-48-548 зауважив, що підприємця може бути визнано посадовою особою за наявності найманих працівників, оскільки він набуває організаційно-розпорядних повноважень стосовно таких працівників.

Солідарне з Мін’юстом і Міндоходів, що підтверджує консультація з розд. 137.03 ЄБПЗ.

А з огляду на те, що протоколювати ці правопорушення та виносити щодо них постанови буде вже не ПФУ, а Міндоходів (див. Закон України від 04.07.13 р. № 406-VII // «БТ», 2013, 33, с. 4), підприємці-роботодавці потрапляють до зони ризику.

 

Олена БЕЛЯЄВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі