Теми статей
Обрати теми

Подання звітності при зміні РРО всередині місяця

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Подання звітності при зміні РРО всередині місяця

Суб’єкт господарювання розпочав використовувати в своїй діяльності РРО, який дозволяє подати до ДПС звітність з РРО в електронному вигляді, з 20 серпня. Як подати звітність з РРО за підсумками цього місяця?

(м. Харків)

 

При введенні в експлуатацію нового (модернізованого) РРО, що дозволяє передавати до органів ДПС звітність в електронному вигляді*, суб’єкт господарювання автоматично звільняється від подання такої звітності на папері (п. 7 ст. 3 Закону про РРО**). Це підтверджують і податківці у розд. 109.12 ЄБПЗ.

Таке звільнення ґрунтується на тому, що інформація про здійснені розрахункові операції буде щодня передаватися в електронному вигляді до ДПС (абз. 2 та 3 п. 7 ст. 3 Закону про РРО). Тобто, якщо суб’єкт господарювання введе в експлуатацію РРО з початку місяця, то за цей місяць звітність в паперовому вигляді він не подає.

Водночас оскільки замінити діючу «застарілу» модель РРО на модель, яка дозволяє передавати до органів ДПС звітність в електронному вигляді, або провести її модернізацію (дообладнати модемом) суб’єкти господарювання можуть і в середині місяця, то виникає запитання: як подати звітність за цей місяць?

Відповідь на це запитання податківці не надали. На наш погляд, у випадку коли новий (модернізований) РРО було введено в дію в середині місяця (в нашому випадку з 20 серпня), то відразу припинити подавати звітність в паперовому вигляді не вдасться. Оскільки в цій ситуації в електронному вигляді інформація про здійснені розрахункові операції надійде до ДПС лише за період з дня введення «сучасного» РРО в експлуатацію і до кінця місяця. А от дані про операції до введення такого РРО в експлуатацію, тобто за дні, що працювала «застаріла» модель РРО, передані в електронному вигляді не будуть.

Тому суб’єкти господарювання, які ввели в експлуатацію «сучасну» модель РРО в середині місяця, все-таки мають, востаннє(!), подати звітність з РРО на папері.

Важливо! У звітності слід відобразити тільки обсяг тих розрахункових операції, інформацію про які не було передано до ДПС в електронному вигляді, тобто дані про здійснені операції з початку місяця і до дня введення в експлуатацію «сучасної» моделі РРО. За інші дні місяця інформація про розрахункові операції буде передана до ДПС у електронному вигляді, а тому відображати дані про такі операції у звітності, що подається за цей місяць у паперовому вигляді не потрібно.

Таким чином, суб’єкт господарювання, який ввів в експлуатацію «сучасну» модель РРО в середині місяця подає у паперовому вигляді інформацію про обсяг розрахункових операцій лише за період з початку місяця і до дня введення в експлуатацію такої моделі РРО. Починаючи з наступного місяця звітність в паперовій формі не подається.

 

Сергій ДЕЦЮРА

 

 

Як обліковувати модем для РРО?

У бухгалтерському обліку витрати на модем, як внутрішній, так і зовнішній, відображають або як придбання окремого об’єкта необоротних матеріальних активів (основних засобів чи малоцінних необоротних матеріальних активів), або як витрати на модернізацію РРО, на/в який цей модем установлюється.

Якщо модем класифікують як малоцінний необоротний матеріальний актив, то його обліковують на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», якщо ж як об’єкт основних засобів — на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар» або 109 «Інші основні засоби».

У податковому обліку модем для РРО, що має статус малоцінного необоротного матеріального активу, амортизуються за рішенням платника податків одним із двох методів «50 % / 50 %», чи «100 %». Витрати у вигляді амортизаційних відрахувань у цьому випадку включаються до витрат підприємства і враховуються, як правило, у складі витрат на збут.

Детальніше з цією темою ви можете ознайомитися у Пошті тижня «Облік модемів для РРО» // «БТ». 2013, № 21, с. 44.

 

* Детальніше про це див. с. 25 цього номера.

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі