Теми статей
Обрати теми

Щодо скасування рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій

Редакція БТ
Постанова від 08.04.2013 р. №

ОПРИБУТКОВУВАННЯ ГОТІВКИ:

єдиноподатники — у безпеці

Постанова Вищого адміністративного суду України від 08.04.13 р. № К-35180/10 у справі № 1/23/09 (1/23/09/5016)

«Щодо скасування рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій»

 

ВАдСУ дійшов висновку, що ФОП-єдиноподатники не зобов’язані вести касову книгу та КОРО. Для них оприбуткуванням готівки є відображення фактичних готівкових надходжень у Книзі обліку доходів (і витрат) (далі – КОД(В)) єдиноподатників.

Правильний висновок, за який ВАСУ окрема подяка!

Але! Податківці ще можуть прискіпатися до моменту внесення записів до КОД(В). Головне, про що потрібно пам’ятати: згідно з  Порядками ведення «єдиноподатних» книг (наказ ДПСУ від 15.12.11 р. № 1637) записи в них виконуються за підсумками дня. Це відповідає й вимогам про своєчасне оприбуткування готівки з п. 2.6 «касового» Положення (постанова НБУ від 15.12.04 р. № 637). Звідси висновок. Претензії з приводу несвоєчасного оприбуткування готівки можливі, якщо «дохідний» запис до КОД(В) не внесено за підсумками дня, у якому було отримано готівку. У цьому випадку застосування 5-кратного штрафу за неоприбуткування готівки (згідно з Указом Президента від 12.06.95 р. № 436/95) є правомірним. Причому податківці вважають, що строк давності — 3 роки (ч. 2 ст. 250 ГКУ).

Обережно! Для загальносистемників з РРО ця проблема також є актуальною. Так, часто ВАдСУ підтримує госпсуб’єктів у тому, що відсутність запису в КОРО при заповненій за підсумками дня КОД(В) загальносистемників не можна вважати неоприбуткуванням (неповним оприбуткуванням) готівки. А от ВСУ в такому разі стає на бік податківців, що для підприємців, як правило, обертається штрафом у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми.

Підсумуємо: для оприбуткування готівки єдиноподатникам достатньо запису в КОД(В), тоді як загальносистемникам необхідно виконувати записи в обох книгах (КОД(В) і КОРО).

 

Яна КЛИЖЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі