Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо декларацію з єдиного податку з відміткою «довідково»

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнюємо декларацію з єдиного податку з відміткою «довідково»

Фізичній особі — підприємцю (ФОП) на єдиному податку (група 2) необхідно отримати довідку про дохід за період січень — серпень 2013 року. Чи можна такій особі подати податкову декларацію з єдиного податку зараз, а не очікувати закінчення року? І як її заповнити?

(м. Харків)

 

Пунктом 296.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено право платника єдиного податку (ЄП) з метою отримання довідки про доходи подати до податкових органів декларацію за будь-який обраний ним період, крім звітного (річного — для груп 1 і 2 та квартального — для груп 3 і 5). Така декларація має інформативний характер (ЄП на її підставі не сплачується). Подають її тільки підприємці.

«Довідкова» декларація має певні особливості:

1. Рішення про строки її надання ФОП приймає самостійно (розд. 107.08 ЄБПЗ), тобто цю декларацію може бути подано в будь-який зручний для платника ЄП час.

2. Декларація заповнюється з урахуванням норм пп. 296.5 і 296.6 ПКУ, а також роз’яснення, наведеного в розд. 107.08 ЄБПЗ. При цьому в розділі I «Загальні відомості»:

— у полі «довідково» проставляємо відмітку «Х»;

— у полі «місяць» арабськими цифрами вказуємо місяць, за який подаємо декларацію. У разі подання декларації за триваліший період зазначаємо через тире порядковий номер першого та останнього місяців (включно). У нашому випадку вписуємо «01 — 08»;

— у полі «рік» арабськими цифрами проставляємо рік, за який подається така декларація. У нашому випадку вписуємо «2013».

При заповненні розділу, призначеного для відображення показників господарської діяльності, платник ЄП наводить суму отриманих ним доходів за відповідний період. Джерелом є книги обліку доходів (або книги обліку доходів і витрат, якщо «довідкову» декларацію подає платник ПДВ). Отже, підприємець групи 2 у рядку «01» проставляє суму доходу з Книги обліку доходів, отриманого за той період, за який йому необхідно одержати «довідкову» інформацію.

Розділ VI «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку» не заповнюється, оскільки ця податкова декларація не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання (п. 296.8 ПКУ).

Зверніть увагу! Подання «довідкової» податкової декларації не звільняє підприємця від обов’язку подання декларації з ЄП у строк, установлений для звітного періоду. Тому після закінчення 2013 року підприємець повинен буде подати річну декларацію (якщо не перейде на загальну систему з IV кварталу 2013 року).

Заповнимо «довідкову» декларацію за умовами поставленого нам запитання. Припустимо, що за даними Книги обліку доходів за січень — серпень 2013 року сума отриманого доходу (графа 7) становила 45000 грн.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

img 1

Зразок заповнення декларації платника ЄП типу «довідково»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі