Теми статей
Обрати теми

Про штрафні санкції за неподання роботодавцями форми № 3-ПН

Редакція БТ
Лист від 31.07.2013 р. № 636/021/106-13

ФОРМА № 3-ПН:

не подали — і нехай?

Лист Міністерства соціальної політики України від 31.07.13 р. № 636/021/106-13

«Про штрафні санкції за неподання роботодавцями форми № 3-ПН»

 

Мінсоцполітики лаконічно зауважило, що за неподання до центру зайнятості звіту за ф. № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» штрафу немає.

Нагадаємо: ф. № 3-ПН подається роботодавцями при появі вакансії не пізніше 10 робочих днів з дати відкриття вакансії. Докладніше про це читайте у статті «Звіти до центру зайнятості (форми № 3-ПН, № 4-ПН): порядок заповнення оновлених форм» // «БТ», 2013, № 28, с. 35.

Важливо! Незважаючи на безкарність, рекомендуємо своєчасно подавати ф. № 3-ПН: у «тріо» з іншими формами звітності вона допоможе уникнути «штрафонебезпечних» ситуацій.

Так, подання ф. № 3-ПН разом із:

ф. № 10-ПI «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» може стати надійним «алібі» в разі невиконання «інвалідного нормативу». Якщо справа дійде до суду, то саме ф. № 3-ПН допоможе довести, що роботодавець ужив усіх залежних від нього заходів щодо забезпечення працевлаштування інвалідів (див., наприклад, постанову ВСУ від 20.06.11 р. у справі № 21-60а11);

«Інформацією про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» свідчитиме про намір роботодавців (крім підприємців) із чисельністю штатних працівників понад 20 заповнювати розраховану квоту щодо працевлаштування соціально незахищених громадян. «Нагадувалка» про виконання 5 % квоти щодо працевлаштування працівників «з гарантіями», а також подання відповідної звітності є в коментарі у «БТ», 2013, № 26, с. 7.

Також без ф. № 3-ПН не обійтися при отриманні дозволу на працевлаштування іноземця. Надання інформації про попит на робочу силу за 15 календарних днів до звернення за дозволом є однією з умов отримання дозволу. Ми про це писали в коментарі у «БТ», 2013, № 26, с. 5.

Тому, як не крути, а в деяких випадках ф. № 3-ПН подати просто необхідно.

 

Яна КЛИЖЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі