Теми статей
Обрати теми

«Наказ є наказ!» ПДВ-декларація за новою формою — за грудень

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Спершу — податкова накладна. Потім — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних. Тепер черга дійшла до ПДВ-декларації. Ось хто дійсно давно зачекався «оперативного» втручання. Пригадайте запровадження ставки ПДВ 7 % з 01.04.14 р., трансфертного ціноутворення — з 01.09.13 р... Тепер усі ці моменти враховані в новій ПДВ-звітності. Але це далеко не все. Що ще приховує свіжоспечена декларація для платника ПДВ, про це читайте далі.

Коли починаємо використовувати

У самому наказі МФУ від 23.09.14 р. № 966 зазначено, що він набуває чинності з 1 числа місяця, наступного за місяцем його опублікування. Опублікували його в бюлетені «Офіційний вісник України» № 86 від 04.11.14 р. Значить, він набрав чинності 1 грудня 2014 року. Далі. Пункт 2 розд. IX Порядку № 966 наголошує: нові форми звітності потрібно починати подавати за той податковий період, який настає за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення. Що «співзвучно» з вимогами п. 46.6 ПКУ (ср. ).

Збираємо все це воєдино і робимо висновок — за новою формою необхідно звітувати:

• «місячним» платникам — при складанні декларації за грудень 2014 року (тобто не пізніше 20 січня 2015 року);

• «квартальникам» — за І квартал 2015 року (тобто не пізніше 12 травня 2015 року).

До цього моменту використовуйте старі форми ПДВ-звітності. Виняток — подання «самостійних» УР. Для них нова форма актуальна вже з 01.12.14 р. У той же час з урахуванням попередньої поведінки податківців більш імовірно, що «старт» для нової форми УР усе-таки буде дано з 01.01.15 р.

Хочемо попередити. Враховуючи практику впровадження нових форм ПДВ-звітності («БТ», 2013, № 8, с. 46), найімовірніше, від «квартальників» за новою формою звіти вимагатимуть уже за IV квартал 2014 року.

 

Загальні зміни для всіх

Що першим впадає в очі, коли порівнювати «стару» та нову форми ПДВ-звітності, то це спрощення заголовної частини декларації та її додатків.

Тепер полів 043 — 046 (для додатка Д8 — полів 033 — 036) не буде. Нагадаємо: раніше в них зазначали свої податкові номери учасники спільної діяльності (поле 043), управителі майном (поле 044), представники нерезидента (поле 045) та інвестори за угодами про розподіл продукції (поле 046).

З цієї причини:

• у полі 04 «Платник» виділено додатковий рядок для зазначення дати та номера договорів про спільну діяльність, управління майном і угод про розподіл продукції;

• змінено назви полів 041 і 042. Тепер це «Код за ЄДРПОУ або податковий номер» та «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта» відповідно. А отже, податкові номери перелічених вище суб’єктів господарювання потрібно вносити до поля 041.

Найбільш помітною зміною у формах ПДВ-звітності стало видалення зайвого поля «(номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість)». До впровадження цієї форми декларації це поле не було порожнім. Його використовували платники ПДВ, які здійснюють постачання ліків та виробів медпризначення за ставкою 7 %. Але, зважаючи на ті поправки, які були внесені до табличних частин декларації та її додатків, це поле втратило свій сенс (про це далі).

Не залишилася без уваги і кінцівка ПДВ-форм. Так:

• видалено поле «Платник податку на додану вартість (для фізичної особи — платника податку)», у якому ФОП — платники ПДВ ставили свій підпис і зазначали ініціали та прізвище. Тепер для цих цілей слугуватиме поле, яке раніше призначалося виключно для керівників юросіб, — «Керівник (уповноважена особа) / фізична особа (законний представник)»;

• додано поля, в яких необхідно зазначати ІПН посадових осіб платників ПДВ, яким випало право підписувати декларацію та додатки до неї.

Це тільки загальні (і далеко не кардинальні) зміни в ПДВ-звітності. Все найцікавіше чекає вас попереду.

 

Основна частина декларації: рядків мало не буває

Нові рядки для нової ставки. Першою «жертвою» став ряд. 1 розділу І «Податкові зобов’язання». Його розділили на:

• ряд. 1.1 — для постачань, що оподатковуються за основною ставкою — 20 %;

• ряд. 1.2  виключно для постачань, що оподатковуються за ставкою 7 %.

Ряд. 8 (коригування ПЗ) також постраждав. Так, «колишній» ряд. 8.1.1, де раніше коригувалися обсяги постачань, за якими не нараховувався ПДВ, тепер має новий номер — ряд. 8.1.2. А от ряд. 8.1.1 призначений для коригування обсягів постачань та ПЗ за ставкою 7 %.

Переходимо до розділу ІІ «Податковий кредит». Тут додалося значно більше. Так, у ряд. 10:

• «старий» ряд. 10.1 отримав новий номер — ряд. 10.1.1;

• і з’явився новий — ряд. 10.1.2 — для відображення купівель на території України, які оподатковуються за ставкою 7 % і використовуються платником ПДВ у госпдіяльності.

Аналогічно в ряд. 10.2 виділено окремо ряд. 10.2.2 для купівель, які оподатковуються за ставкою 7 % і призначені для використання в пільгових операціях.

Врешті замість двох рядків 10.1 і 10.2 ми отримали чотири: ряд. 10.1.1, 10.1.2, 10.2.1 і 10.2.2.

Зверніть увагу! У новій формі декларації в рядку 10.1 додалася фраза «…підлягають оподаткуванню, придбані за…». Таке формулювання вирішує дилему, яка стояла перед платниками ПДВ дов­гий час. Тепер ми чітко впевнені, що зазначаючи обсяг постачань у цьому рядку, необхідно враховувати ставку «вхідного» ПДВ (а не ту ставку, яку сам платник ПДВ використовуватиме при подальшому використанні куплених товарів/послуг).

Більш того, це означає, що купівлі з «нульовим» ПДВ зазначають саме в ряд. 10 (а не в ряд. 11, як пропонували контролери раніше — категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Не оминули зміни і ряд. 12. Обсяги купівель і ПДВ, сплачений митним органам, тепер ділитимемо також між двома рядками:

• ряд. 12.1.1 (за ставкою 20 %);

• ряд. 12.1.2 (за ставкою 7 %).

Більше всього дісталося ряд. 16 (призначений для коригування ПК). І пов’язано це насамперед з розділенням ряд. 10. Тепер:

• ряд. 16.1 призначений для коригування обсягів купівель і ПК, який був включений до ряд. 10.1.1 (купівлі, які «зайшли» за основною та нульовою ставкою);

• ряд. 16.1.1 — для коригування обсягів купівель і ПК, включених в ряд. 10.1.2 (купівлі, які «зайшли» за ставкою 7 %);

• ряд. 16.1.2 — для коригування обсягів купівель і ПК, включених в ряд. 10.2.1 (купівлі, що використовуються в пільгових операціях, які «зайшли» за основною і нульовою ставкою);

• ряд. 16.1.3 — для коригування обсягів купівель і ПК, включених в ряд. 10.2.2 (купівлі, що використовуються в пільгових операціях, які «зайшли» за ставкою 7 %).

У той же час «колишній» ряд. 16.1.1 (стосувався коригування купівель без «вхідного» ПДВ) змістився в ряд. 16.1.4. Більш того, посунулася і решта рядків. Так:

• для відображення коригування обсягів купівель, які були включені до ряд. 15.1, тепер використовуємо ряд. 16.1.5;

• для відображення коригування обсягів купівель, які були включені до ряд. 15.2, ряд. 16.1.6.

Підбиває підсумок розділу ряд. 17, який також отримав розшифровку в додатковому ряд. 17.1. «Новенький» міститиме інформацію щодо ПК, сформованого за ставкою 7 %. Сюди увійдуть показники з колонки Б ряд. 10.1.2, 12.1.2, 16.1.1, а також ряд. 15.1 і 16.6.1.

Єдина нестиковка стосується формули для підрахунку суми дозволеного ПК, в яку вкрався ряд. 10.2 (придбання для безПДВшних операцій). Можливо, тут є якийсь таємний сенс, про який ми не здогадуємося. Сподіваємося, надалі податківці його роз’яснять.

Нові рядки для контрольованих операцій. Тут змін не багато:

• додано ряд. 8.3 «коригування податкових зобов’язань згідно зі статтею 39 розділу I Кодексу».

Увага! Він не має нічого спільного з коригуванням за ст. 192 ПКУ і з неконтрольованими операціями. У цьому випадку йдеться про збільшення бази оподаткування до звичайної ціни в тому разі, якщо фактична ціна договору за конт­рольованими операціями «не дотягне» до потрібного рівня. А от обсяги постачання, виходячи з фактичної ціни, потраплять до ряд. 1.1, 1.2.

• з’явився ряд. 16.7  «коригування податкового кредиту згідно зі статтею 39 розділу I Кодексу».

Йдеться про ситуацію, коли у контрольованій операції фактична ціна придбаних товарів/послуг перевищить їх звичайну ціну (п. 2 розд. IV Порядку № 958). Тоді частину ПК, який припаде на таке перевищення, необхідно видалити через ряд. 16.7 (на підставі бухдовідки).

І закінчимо цей розділ на інтригуючій ноті. У деяких рядках основ­ної частини декларації зник код додатка Д5 (ряд. 2.2, 5, 11, 14), а от у ряд. 14.1 він, навпаки, з’явився. А от що це означає, читайте далі.

 

Додаток Д1: «...і тут Остапа понесло»

Форма розрахунку коригування вимагала значних правок.

Нові графи для ставки 7 %. Так, у таблиці 1 (коригування ПЗ):

• з’явилися гр. 10 (коригування обсягів постачань за ставкою 7 %) та гр. 12 (коригування суми ПДВ за ставкою 7 %);

• додався підсумковий ряд. 8.1.1 для відображення коригування ПЗ за ставкою 7 %. А от сумарні показники коригування ПЗ щодо постачань, які оподатковують за ставкою 20 %, 0 % і за якими взагалі не нараховувався ПДВ, слід відображати в іншому рядку — «рядки 8.1 та 8.1.2 (+ чи -)».

Таблиця 2 (коригування ПК):

• доповнена гр. 10 і гр. 12 (за аналогією з таблицею 1);

• «колишню» гр. 11 «Сума податку на додану вартість з кол. 11 або 12, яка була включена до податкового кредиту» розбито на дві колонки — гр. 14 «до рядка 10.1.1 декларації» та гр. 15 «до рядка 10.1.2 декларації».

Таблиця 3 (коригування ПК, що підлягає розподілу між оподатковуваними і неоподатковуваними операціями) доповнена гр. 10 і гр. 12 (за аналогією з таблицями 1 і 2).

Нові рядки для контрольованих операцій. Таблична частина нової форми додатка Д1 значно розширена, оскільки:

• таблицю 1 розбито на дві частини. Перша частина призначена для відображення коригування ПЗ відповідно до ст. 192 ПКУ. Друга — для коригування ПЗ за контрольованими операціями (йдеться про донарахування ПДВ на різницю між звичайною та фактичною ціною). Відповідно в заголовку гр. 6 та гр. 7 разом з РК тепер зазначена і ПН, складена на перевищення звичайної ціни над фактичною;

• таблицю 2 також розбито на дві частини. У першій частині тепер відображаємо коригування ПК відповідно до ст. 192 ПКУ (дані з ряд. 10.1.1, 10.1.2, 10.2.1, 10.2.2). У другій — коригування ПК за контрольованими операціями. Тобто видалення частини ПК, що припадає на перевищення фактичної ціни над звичайною.

І ще про деякі дрібниці. У кожній таблиці передбачено додаткові графи:

• у таблиці 1 і таблиці 2 — гр. 13 «Обсяг постачання, за яким не нараховувався податок на додану вартість». У ній коригуємо базу постачань/купівель, за якими ПДВ не нараховувався. Тобто за операціями, що пільгуються, і є необ’єктними. При цьому дуже ймовірно, що в цій графі доведеться відображати коригування щодо постачань/купівель зі ставкою 0 %;

• у таблиці 3 гр. 14 «Обсяг придбання без податку на додану вартість, що не включається до складу податкового кредиту». Для чого вона — поки не ясно. Оскільки безПДВшні купівлі не підлягають розподілу за ст. 199 ПКУ і не відображають в ряд. 15 декларації. Тому поки що чекаємо роз’яснень від контролерів.

Увага! Видалено виноску під таблицею 3 «З урахуванням частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами та необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями». Це означає, що сума вхідного ПДВ у графах 11/12 і відповідна їй база в графах 9/10 повинна відображатися повністю (до розподілу за коефіцієнтом ЧВ).

 

Додаток Д5: повертаємося в минуле

Нові графи для ставки 7 %. Як у розділі І «Податкові зобов’язання», так і в розділі ІІ «Податковий кредит» «колишню» гр. 5 «Сума податку на додану вартість» розділили на дві графи:

• гр. 5 «основна ставка»;

• та гр. 6 «ставка 7 %».

Та все ж не зрозуміло — чи можна вносити дані до зазначених граф одним рядком. Наприклад, коли постачання одному покупцеві протягом звітного періоду обкладалися як за ставкою 20 %, так і за ставкою 7 %. Скоріш за все, використовувати доведеться різні рядки. Адже саме такої позиції завжди дотримувалися податківці при заповнен­ні додатка Д5 (категорія 101.27 ЗІР ДФСУ). Чекаємо рекомендацій.

«Видалення з поля» непотрібних рядків. У новій формі додатка Д5 більше не потрібно буде розшифровувати дані за операціями, що оподатковуються за нульовою ставкою, та за операціями, звільненими від ПДВ-оподаткування.

Причина в тому, що з розшифровки ПЗ і ПК зникли рядки, в яких наводилися дані:

• з ряд. 2.2 щодо «нульових» постачань по Україні;

• з ряд. 5 щодо постачань, які пільгуються;

• з ряд. 11 щодо безПДВшних купівель для використання в госпдіяльності;

• з ряд. 14.2 щодо безПДВшних купівель, які не призначені для використання в госпдіяльності.

Саме в цьому й криється розгадка таємниці — куди зник код додатка Д5 у рядках основної частини декларації.

Розбили по-новому. Таблицю розділу ІІ «Податковий кредит» розбили на 3 частини:

• перша частина таблиці призначена для розшифровки ряд.  10.1;

• друга — ряд. 15.1.

Нюанс. При цьому підсумковий рядок буде загальним;

• дані решти рядків (ряд. 10.2, 14.1 і 15.2) ідуть униз, з них складається третя частина таблиці.

 

Додатки Д6, Д7, Д8: потроху в кожному

Додаток Д6. Тут звернемо увагу всього на два моменти:

1. В новій формі додатка Д6 більше не потрібно буде заповнювати гр. 4 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)». А все тому, що її просто не буде. Достатньо буде зазначити операції загальною сумою, а не розшифровувати по контрагентах, як раніше. Зауважте, що це стосується всіх таблиць додатка.

2. У гр. 3 «Стаття Кодексу» тепер потрібно буде зазначити не тільки статтю ПКУ, на підставі якої ви віднесли операцію до пільгових, а й конкретизувати її, внісши відповідний підпункт ПКУ. Графа називатиметься «Пункт (підпункт), стаття Кодексу».

Додаток Д7. По-перше, в гр. 5 таблиці 1 при визначенні обсягів постачань оподатковуваних операцій податківці пропонують враховувати навіть дані ряд. 8.1.2 (з коригування обсягів постачань, щодо яких ПДВ не нараховувався). Розуміємо це так, що потрібно врахувати коригування тільки «нульових» операцій, які раніше потрапили до ряд. 2.1 або 2.2 декларації. Оскільки тільки такі коригування можна віднести до оподатковуваних операцій. А от у гр. 4 таблиці 1 (у ній розраховуємо загальний обсяг постачань) згадати про ряд. 8.1.2, схоже, просто забули (тоді як дані цього рядка теж потрібно врахувати).

По-друге, в гр. 4 таблиці 2 при розрахунку суми ПДВ контролери пропонують використовувати основ­ну ставку ПДВ. Наскільки ми розуміємо, йдеться про ставку 20 %. Але зауважте: серед купівель, які підлягають розподілу, можуть бути й такі, що оподатковуються за ставкою 7 %. І якщо ми цей обсяг помножимо на основну ставку ПДВ, то отримаємо неправильний результат. Виходить — обсяг купівель розподіляли за ставкою 7 %, а перерахунок провели за ставкою 20 %. Неув’язочка виходить.

Тому перш ніж заповнювати нову форму, хотілося б почути достатньо переконливе роз’яснення від фіскалів.

Додаток Д8. Тут на нас чекає три новини:

1. До всіх таблиць додатка додано нові графи:

• тепер заголовна частина гр. 5 і гр. 6 «Придбання товарів/послуг з метою їх використання у ме­жах господарської діяльності для здійснення операцій, які підлягають оподаткуванню за:» розділена на дві частини. Внаслідок цього ми отримали нові гр. 7 і гр. 8 під загальною назвою «ставка 7 %».

Аналогічні зміни відбулися в другій таблиці додатка. У результаті кожна з них тепер налічує в собі по 10 граф.

2. Поспішаючи внести зміни до форми ПДВ-звітності, податківці забули відновити назви граф цього додатка.

Як ви вже знаєте, контролери внесли зміни до назви ряд. 10.1.1. Це дозволило заповнювати рядки декларації в розрізі ставок ПДВ, закладених у ціні придбаних товарів/послуг, а не в розрізі ставок, які б використовував сам платник ПДВ при подальшому використанні цього товару/послуги.

Але в додатку Д8 податківці про це геть забули. Чи означає це, що в скарзі потрібно вносити інформацію про купівлі в розрізі ставок ПДВ, залежно від майбутнього використання купленого товару? Сподіваємося, що ні. А поки що чекаємо роз’яснень.

3. Маленька «приємність» для платників ПДВ, які подають звітність в електронному вигляді. Тепер підтвердні документи до скарги на постачальника можна буде направляти не в паперовому вигляді, як було раніше, а в електронному.

Для цього вам достатньо буде відсканувати ці документи і надіслати разом з декларацією з ПДВ та додатком Д8.

 

Уточнюючий розрахунок: проблеми на кожному кроці

Почнемо з «шапки». Крім тих змін, яких зазнали всі форми ПДВ-звітності (про них ми говорили на самому початку статті), до заголовної частини УР додалися ще більш істотні правки.

«Атаки» зазнали комірки поля 01, а саме комірка 1 «додаток до декларації» та комірки 2 «самостійний документ». Тепер вони мають інші назви:

• «абз. 4 п. 50.1 ст. 50 Кодексу»;

• «абз. 5 п. 50.1 ст. 50 Кодексу».

Зверніть увагу! Комірки поміняли місцями. Оскільки в абз. 4 п. 50.1 ПКУ йдеться про подання УР як самостійного документа, а в абз. 5 п. 50.1 ПКУ — як додатка до декларації. Будьте уважні, не помиліться.

Що стосується самого змісту УР, то тут теж не обійшлося без казусів.

По-перше, в УР «нульові» купівлі отримали своє самостійне життя. Для них було додано рядки, які не передбачені навіть в основній частині декларації. Йдеться про ряд. 10.1.3 і ряд. 10.2.3. Мабуть, контролери не тільки втомилися вносити зміни, а й почали поспішати. Тому сподіваємося отримати надалі від них зрозумілі по’яснення.

По-друге, вони забули прибрати і код додатка Д5 у рядках 2.2, 5, 11.1, 11.2, 14. Вважаємо, що це просто неуважність, адже розшифрувати «забуті» рядки вже ніде.

Але є і приємний момент. За допомогою нового УР можна змінити напрям БВ (з «у рахунок майбутніх платежів» — на «грошима». У зворотний бік не вийде).

Для цього потрібно:

• подати розрахунок до періоду, коли напрям БВ був заявлений уперше в ряд. 23.2;

• зазначити в ньому суму залишку БВ в ряд. 23.2 зі знаком «-», а в ряд. 23.1 — зі знаком «+» (п. 6 п.п. 5 розд. V Порядку № 966);

• подати додатки Д2, Д3, Д4.

 

Висновки

  • Уперше ПДВ-звітність за новою формою подаємо за грудень 2014 року (для «місячників»), за I квартал 2015 року (для «квартальників»). Але «квартальників», схоже, попросять відзвітувати за новою формою вже за IV квартал 2014 року.

  • Для відображення постачань і купівель за ставкою ПДВ 7 % виділено нові рядки та нові графи.

  • Підтвердні документи до додатка Д8 можна формувати у відсканованому вигляді і передавати разом з електронною ПДВ-звітністю.

  • З допомогою УР можна змінити напрям бюджетного відшкодування.

Документи та скорочення статті

Порядок № 966 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 23.09.14 р. № 966.

Порядок № 958 — Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверждений наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 958.

БВ — бюджетне відшкодування.

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

ПЗ —податкові зобов’язання.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

ЧВ  частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях.

d.kravchenko@id.factor.ua

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі