Теми статей
Обрати теми

Електронне адміністрування ПДВ: скасування не буде?

Кравченко Дар’я
Чи з’явилася ясність щодо впровадження з 01.01.15 р. системи електронного адміністрування ПДВ (СЕА)? Були розмови про те, що її можуть скасувати?

Схоже на те, що з 01.01.15 р. СЕА все-таки стартує, але в «полегшеному» форматі.

Ситуація непередбачувана. З одного боку, в постанові КМУ від 09.12.14 р. № 695 чітко написано, що впровадження нової СЕА заплановане на I квартал 2015 року. З іншого боку, є постанова КМУ від 11.12.14 р. № 699 (ср. ), яка зробила Коаліційну угоду невід’ємною частиною Програми діяльності КМУ. А як ви знаєте, цей документ передбачав скасування СЕА.

При цьому Мінфін, ніби нічого не відбулося, говорить про введення перехідного періоду для СЕА — з 1 січня по кінець березня.

Тому є ймовірність, що СЕА розпочне свою роботу вже 01.01.15 р., але в запропонованому Мінфіном «полегшеному» режимі.

Так, Мінфін пропонує, щоб до 01.04.15 р. ПДВ-рахунки відкривалися, ПН/РК — реєструвалися в ЄРПН протягом відведених 15 календарних днів незалежно від суми (тобто все, як і передбачалося), єдине — для реєстрації ПН/РК не важливий «ліміт реєстрації». Тобто не потрібно звертати увагу на результат «суперформули». Відповідно ПДВ-рахунки якщо і використовуватимуться, то лише для сплати податкових зобов’язань до бюджету (за деклараціями за періоди 2015 року).

Крім того, Мінфін пропонує:

• врахувати суми залишків БВ і від’ємного значення, непогашені на 01.01.15 р., в «ліміті реєстрації», який буде важливий (виходить з II кварталу) для реєстрації ПН і РК;

• повертати залишок коштів з ПДВ-рахунка платникові за його заявою. Ми говорили, що кошти на цьому рахунку, по суті, «застрягають навіки»;

• надавати платникам «овердрафт» для реєстрації ПН/РК без поповнення ПДВ-рахунка на суму середньомісячного розміру суми ПДВ, задекларованого за останні 12 звітних місяців / 4 звітних кварталів тощо.

Загалом триматимемо «руку на пульсі». Як тільки щось проясниться, ми вас відразу повідомимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі