Теми статей
Обрати теми

Працівник використав путівку частково: можна повернути гроші

Фонд соціального страхування із тимчасової втрати працездатності
Постанова правління ФТВП від 30.05.14 р. № 18 «Про внесення змін до Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25 лютого 2009 року № 12»

Як заявляє ФТВП, прийнятий документ дозволить оптимізувати і спростити механізм отримання санаторно-курортного лікування застрахованими особами та членами їхніх сімей. Із цією метою внесено корективи до Порядку від 25.02.09 р. № 12 (далі — Порядок).

Кардинальних змін не сталося. Але деякі цікаві новації все-таки є.

1. Мабуть, головною з них є запровадження норми, яка дозволить працівникам повернути свої гроші у випадку, якщо вони використали путівку частково. У такій ситуації часткова оплата вартості путівки повертатиметься у пропорційних розмірах за фактично не надані послуги (п. 4.13 Порядку).

Нагадаємо, що на сьогодні повернення коштів можливе, тільки якщо путівку взагалі не було використано.

2. І ще одна хороша новина. Нова редакція п. 4.13 Порядку надає додаткові можливості. Часткову оплату путівки до санаторію (санаторію-профілакторію) можна буде вносити не тільки до каси підприємства, яке видає путівку (до каси підприємства, на утриманні якого перебуває профілакторій), а й на поточні рахунки цих підприємств.

Увага! У призначенні платежу тепер потрібно вказувати номер путівки, за яку перераховується часткова оплата.

3. Путівки для лікування дитини й дорослого або двох дітей і дорослого, як і раніше, не підлягають поділу для спільного санаторно-курортного лікування відповідно двох дорослих або двох дорослих і дитини. Відтепер поділ таких путівок можливий тільки для лікування одного дорослого та дітей (п. 4.11 Порядку).

4. У п. 4.2 Порядку тепер закріп­лено, що путівки до санаторію або санаторію-профілакторію працівникам видають не лише підприємства, а й фізичні особи, у яких працівники працюють за трудовим договором (контрактом).

Майте на увазі! Працівники фізичних осіб — підприємців і раніше мали право на соцстрахівські путівки на підставі ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III. А Порядок лише встановлював механізм їх отримання.

5. У тому самому п. 4.2 Порядку уточнили, що чорнобильцям 1 категорії путівки видаються без оформлення відпустки. Така поправка відповідає п. 16 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII. Згідно з цією нормою чорнобильцям 1 категорії виписують лікарняний на весь період лікування в санаторіях та спеціалізованих лікувальних закладах із виплатою соцстрахівської допомоги.

6. У п. 4.1 Порядку уточнено, що рішення про виділення путівки добровільно застрахованій особі приймає директор районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення ФТВП.

Слід зауважити, що п. 4.3 Порядку й раніше передбачав видачу путівок «добровольцям» за наказом директора відділення ФТВП. Тож нововведенням цю поправку назвати не можна.

7. Унесено корективи до бланку Заявки про виділення путівок (додаток 1 до Порядку), а Довідку для отримання путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу (додаток 4 до Порядку) викладено в новій редакції.

Докладніше про те, як оздоровити працівників та їхніх дітей за рахунок ФТВП, ви можете дізнатися з «БТ», 2014, № 24, с. 37; № 25, с. 13.

Постанова набирає чинності з дня офіційного опублікування (імовірно — з 11.07.14 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі