Теми статей
Обрати теми

Новий 7 % перелік медвиробів: як визначити і підтвердити профільну приналежність

КРАВЧЕНКО ДАР`Я
Кабмін своєю постановою від 01.07.14 р. № 216 затвердив новий перелік медвиробів, постачання та імпорт яких обкладаються ПДВ за ставкою 7 %. Але щодо цього переліку виникає багато запитань, у тому числі в частині документального підтвердження. Чи можна уточнити ці моменти?

«Життя» тимчасового (від 23.04.14 р. № 118) переліку медвиробів, постачання та імпорт яких обкладаються ПДВ за ставкою 7 %, за планом КМУ мало «обірватися» 30.06.14 р. Тож усі чекали на прийняття нового переліку і нарешті дочекалися. І дійсно ж нового або, точніше, незвичного. Бо Кабмін виклав його дещо на «новаторський» кшталт — без зазначення конкретних найменувань (про все це ви вже могли дізнатися з «БТ», 2014, № 27, с. 5).

Як наслідок — купа запитань щодо застосування нового «переліку». На щастя, Держлікслужба не забарилася та надала перші роз’яснення.

Увага! Переліком медичних виробів, які підлягають оподаткуванню за ставкою 7 % до 01.07.15 р., є Державний реєстр медичної техніки та виробів медичного призначення, який веде Держлікслужба України відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення» від 09.11.04 р. № 1497. Його розміщено у вільному доступі на офіційному сайті Держлікслужби України (www.diklz.gov.ua).

Протягом року з 1 липня 2014 року по 1 липня 2015 року обов’язковим документом, який підтверджує належність виробу до медичних та має супроводжувати товар, є виключно копія свідоцтва про державну реєстрацію медичного виробу, засвідчена належним чином.

Що стосується декларації про відповідність, про яку теж згадано в новому переліку (для медвиробів, які пройшли процедуру оцінки відповідності згідно з Технічними регламентами № 753*, № 754** та № 755***), то цей документ перебуває «у стані очікування». І пов’язане це з тим, що постанова КМУ від 01.07.14 р. № 215 відтермінувала на 1 рік перехід від державної реєстрації медичних виробів до процедури оцінки відповідності медичних виробів.

Додатково Держлікслужба України інформує, що на сьогодні МОЗ України разом із Держлікслужбою України розробили проект наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру осіб, відповідальних за введення медичних виробів, активних медичних виробів, які імплантують, та медичних виробів для діагностики in vitro в обіг» відповідно до п. 31 Техрегламенту № 753, п. 23 Техрегламенту № 754, п. 35 Техрегламенту № 755.

Прийняття зазначеного проекту наказу вирішить проблему інших (крім свідоцтва про державну реєстрацію) згаданих у постанові документів, що підтверджують належність продукції до медичних виробів, тобто тих документів, що надаються виробниками чи упов­новаженими представниками та органами з оцінки відповідності.

Висновок. На сьогодні:

• переліком медичних виробів, які підлягають оподаткуванню за ставкою 7 % до 01.07.15 р., є Державний реєстр медичної техніки та виробів медичного призначення, який веде Держлікслужба України (розміщений у вільному доступі на її офіційному сайті — www.diklz.gov.ua);

• протягом року з 1 липня 2014 року по 1 липня 2015 року обов’язковим документом, який підтверджує належність виробу до медичних та має супроводжувати товар, є виключно копія свідоцтва про державну реєстрацію медичного виробу, засвідчена належним чином.

* Технічний регламент щодо медичних виробів, затверджений постановою КМУ від 02.10.13 р. № 753.

** Технічний регламент щодо медичних виробів для діагностики in vitro, затверджений постановою КМУ від 02.10.13 р. № 754.

*** Технічний регламент щодо активних медичних виробів, які імплантують, затверджений постановою КМУ від 02.10.13 р. № 755.

Теги Аптеки ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі