Теми статей
Обрати теми

Звільняємо відсутнього директора

Редакція БТ
Стаття

Звільняємо відсутнього директора

Директор ТОВ, якого було обрано загальними зборами засновників, протягом тривалого часу відсутній на роботі. Підприємство надіслало запити до лікарні, до органів міліції, за місцем проживання та місцем реєстрації. У міліції у відкритті справи щодо зникнення людини відмовили. У лікарні його немає. Пошта повернула листи через відсутність адресата. На підприємстві складено акти про відвідування місця проживання та про відсутність директора на роботі. Зараз відбувається процедура приєднання ТОВ до іншого підприємства, і посада директора скорочується. Як звільнити відсутнього директора? Чи можна це оформити як звільнення за прогули або як скорочення з повідомленням за два місяці?

 

У випадку приєднання одного підприємства до іншого дія трудових договорів працівників продовжується, а у трудових книжках здійснюється запис: «Підприємство А реорганізоване шляхом приєднання до підприємства Б». Отже, власне реорганізація підприємства не може стати підставою для звільнення директора.

Згідно з абз. 3 ст. 1471 КЗпП працівники, які обіймають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішенням органу, що їх обрав. Отже, директора ТОВ може бути звільнено рішенням загальних зборів засновників. Проте одного тільки рішення замало, потрібно ще виконати вимоги трудового законодавства.

Звільнити директора за прогули (п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП) не можна. Річ у тім, що прогулом вважається відсутність працівника на роботі без поважних причин. А причини невиходу директора на роботу підприємством не встановлені.

Звільнення за скороченням (п. 1 ч. 1 ст. 40, ст. 492 КЗпП) теж неможливе, оскільки для цього необхідно:

1) повідомити працівника про звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці не пізніше ніж за 2 місяці;

2) запропонувати працівнику іншу роботу на тому самому підприємстві та отримати відмову від переведення на іншу роботу.

Виконати ці вимоги підприємство не в змозі, оскільки не має у своєму розпорядженні даних про місцезнаходження працівника. І у випадку виникнення спору підприємство не матиме належних доказів того, що директор був повідомлений про майбутнє звільнення.

Більше того, звільняти працівника за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП заборонено в період тимчасової непраце- здатності та в період відпустки (ч. 3 ст. 40 КЗпП). До того ж на звільнення потрібна згода профспілки (ч. 1 ст. 43 КЗпП).

Звертаємо увагу! У випадку звільнення відсутнього директора підприємство не зможе виконати вимоги ст. 47 КЗпП — видати йому в день звільнення трудову книжку та копію наказу про звільнення і провести з ним остаточний роз­рахунок. А це серйозне порушення прав працівника. Згодом звільнений директор зможе в будь-який час вимагати у підприємства видати йому трудову книжку та належні йому виплати, а потім у місячний строк оспорити в суді законність звільнення та наполягати на поновленні його на роботі.

Що ж робити в цій непростій ситуації? Ми бачимо такий вихід.

Перше, що потрібно зробити, — це оформити наказ про скорочення посади директора та виведення зі штату працівника, який обіймав цю посаду. Наказ підписує голова комісії з реорганізації підприємства. Подальші дії залежатимуть від того, з’явиться директор чи ні.

Якщо протягом року директор з’явиться на роботі або в будь-який спосіб повідомить про себе, то ви у звичайному порядку сповістіть його про майбутнє звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці та через 2 мі- сяці видайте наказ про звільнення на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

У разі якщо протягом одного року в місці постійного проживання директора не буде відомостей про його місцезнаходження (ст. 43 ЦКУ), ви маєте право звернутися до суду із заявою про визнання його безвісти відсутнім. Після набуття чинності рішенням суду у вас з’являться підстави для звільнення відсутнього директора. При цьому в трудовій книжці потрібно буде написати: «Роботу припинено у зв’язку з визнанням безвісно відсутнім».

 

Олена БІЛЯЄВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі