Теми статей
Обрати теми

Електронні перевірки: «колеса» до нового сервісу

Редакція БТ
Наказ від 31.12.2013 р. № 898

Електронні перевірки: «колеса» до нового сервісу

Наказ Міндоходів України від 31.12.13 р. № 898

«Про затвердження форматів та Порядку подання документів в електронній формі для проведення електронної перевірки»

 

Із початку 2014 року платникам податків став доступний ще один зручний сервіс — документальні невиїзні позапланові електронні перевірки (далі — електронні перевірки)*. Головне, що про це потрібно знати, — електронні перевірки є справою добровільною. Та й до того ж податківці за їх результатами не зможуть донарахувати податкові зобов’язання та оштрафувати. Єдиний штраф, що загрожує, — «самоштраф» за виправлення помилки через уточнюючу або звітну декларацію (3 або 5 % — п. 50.1 ПКУ). Якщо, звісно, ви встигнете самовиправитися у відведені строки і податківці не завітають до вас із «реальною» документальною позаплановою перевіркою (див. схему на с. 6).

* Такий подарунок платникам податків зробив Закон України від 20.11.12 р. № 5503-VI // «БТ», 2013, № 2, с.30.

Тут, як завжди, не обійшлося без «але».

Перше «але»: електронні перевірки весь 2014 рік доступні тільки єдиноподатникам (та й те не всім — див. схему на с. 6) із подальшим щорічним розширенням кола «щасливчиків».

Друге «але»: практичну реалізацію процесу гальмували нормативні недоробки. Так, щоб замовити електронну перевірку, потрібно було подати заяву (п. 75.1.2 ПКУ). Її форму та порядок подання Міндоходів уже затвердило наказом від 03.06.13 р. № 143 («БТ», 2013, № 32, с. 14). Другий пункт — подати електронні документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Затвердити формат і порядок подання таких документів доручили Міндоходів (п. 85.2 ПКУ).

Саме це доручення податківці й виконали наказом, що коментується.

Тепер ми знаємо, що разом із заявою на проведення електронної перевірки потрібно подати такі документи за період, який ви пропонуєте перевірити податківцям:

Журнал господарських операцій. Причому він призначений як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб — підприємців;

• два додатки до журналу: Довідник видів первинних документів і Довідник класифікатора елементів аналітичного обліку;

Книгу обліку доходів (для ФОП-єдиноподатників груп 1 і 2 та «безПДВшних» груп 3 і 5) або Книгу обліку доходів і витрат (ФОП-єдиноподатників груп 3 і 5, які сплачують ПДВ).

І одразу запитання. Заповнення Журналу господарських операцій нерозривно пов’язане з веденням бухобліку. Але ФОП, як відомо, його не ведуть. Як їм тоді заповнювати цей Журнал?

«Захочуть — заповнять», мабуть, думали автори наказу, що коментується.

Але тоді вже виникає інше запитання — навіщо ж це тим же ФОП на ЄП потрібно? Для яких, наприклад, актуальним є тільки облік доходів. Тож «чи варта шкурка вичинки»? Здається, не варта.

Цікаво також, що для Книги обліку доходів і витрат підприємця-загальносистемника місця в наказі, що коментується, не знайшлося**. Хоча для них ця проб­лема протягом усього 2014 року не актуальна. І, можливо, трохи пізніше ми почуємо пояснення від податківців.

** Нагадаємо, у новий рік ФОП-загальносистемники ввійшли з новою формою Книги ОДВ. Докладніше про це ви можете прочитати у «БТ», 2013, № 42, с. 4; № 43, с. 42; № 46, с. 37; 2014, № 6, с. 39.

Важливо! Головні облікові регістри для ФОП-єдиноподатників — Книга обліку доходів/Книга обліку доходів і витрат, затверджені наказом Мінфіну від 15.12.11 р. № 1637. На жаль, поки що ці Книги можна вести лише в паперовому вигляді. Але Мідоходів уже підготувало нові форми Книг та порядки їх ведення (http://minrd.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2013-rik/125495.html). Ці «новинки» нарешті дозволять модернізувати процес та вести Книги в електронному вигляді. До того ж у наказі, що коментується, наведено вже нові форми єдиноподатних Книг.

Наказ набирає чинності з дня опублікування (імовірно, з 07.03.14 р.). На день підготовки номера не опублікований.

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі