Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо лікарняні новому працівнику, який захворів у перший робочий день

Редакція БТ
Лист від 23.12.2013 р. № 700/18/153-13

Розраховуємо лікарняні новому працівнику, який захворів у перший робочий день

Лист Мінсоцполітики України від 23.12.13 р. № 700/18/153-13

 

Прийшов новий працівник і вже в перший робочий день захворів? Пам’ятайте: навіть такий новачок має право на оплату листка непрацездатності.

Як розрахувати середню зарплату для оплати перших 5 днів хвороби за рахунок роботодавця і виплати допомоги з ФТВП*? Усе просто: виходячи з місячної тарифної ставки (окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку (п. 10 Порядку № 1266**).

Як визначити середньоденну зарплату? Абзац восьмий п. 14 Порядку № 1266 говорить: поділіть оклад на середньомісячну кількість робочих днів (годин) за графіком роботи підприємства (підрозділу, індивідуальним графіком для посади). Але це більше підходить для випадку, коли в розрахунковому періоді працівник уже працював на вас, але не мав заробітку з поважної причини (тимчасова непрацездатність, відпусткау зв’язку з вагітністюі та пологами або до досягнення дитиною 3/6 років).

А от коли захворів новий працівник, то дійте, як у прикладі до п. 10 Порядку № 1266 (додаток 1 до Порядку № 1266): діліть оклад на кількість робочих днів за графіком роботи застрахованої особи в місяці настання страхового випадку.

Нагадаємо: ФТВП у листі від 18.02.13 р. № 04-29-347 дійшов висновку, що потрібно використовувати все-таки середньомісячну кількість робочих днів, причому за останні 12 календарних місяців до дня хвороби.

Нам же прийнятнішим здається підхід Мінсоцполітики з листа, що коментується.

 

* Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

** Порядок обчислення середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соцстрахуванням від 26.09.01 р. № 1266.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі