Теми статей
Обрати теми

Мобілізований та звільнений: як поновити працівника

Редакція БТ
Роз'яснення від 30.04.2014 р. №

Мобілізований та звільнений: як поновити працівника

Роз’яснення Держінспекції України з питань праці від 30.04.14 р. № б/н

 

На сторінках нашої газети ми висвітлили облікові та податкові нюанси мобілізації («БТ», 2014, № 12, с. 13; № 18–19, с. 39, 42; № 20, с. 12).

Один із важливих моментів — звільнення мобілізованого працівника. Відповідно до Закону № 1169-VII («БТ», 2014, № 14, с. 28) з 01.04.14 р. за працівниками, мобілізованими на особливий період, але не більше 1 року, зберігаються робоче місце (посада) та середній заробіток.

Тим, хто випустив з уваги законодавчу заборону на звільнення мобілізованих працівників, ми радили поновити звільненого працівника. Це підтверджує й роз’яснення, що коментується, розміщене на офіційному сайті Держінспекції з праці (див. тут: http://dpu.gov.ua/Lists/news/DispFormTrue.aspx?ID=447).

Повернути час назад доволі просто. Видайте наказ, у якому вкажіть про визнання недійсними:

• раніше виданого наказу про звільнення;

• запису, внесеного до трудової книжки про звільнення на підставі п. 3 ст. 36 КЗпП.

Виплати, які нарахували та виплатили, відкоригуйте (метод «сторно» або зворотні записи). У результаті отримаєте заборгованість працівника перед підприємством (сальдо Дт 661) і суму переплати з ПДФО та ЄСВ. Паралельно наприкінці місяця нарахуєте середній заробіток за період мобілізації (від дня призова на військову службу, зазначеного в повістці військкомату).

Важливо! Працівників, мобілізованих до 01.04.14 р., потрібно було звільняти, причому без вихідної допомоги. Але цю несправедливість усунуть. Уже прийнято закон, поданий як законопроект № 4785, завдяки якому заборона на звільнення та правило збереження середнього заробітку запрацюють для всіх мобілізованих з 18.03.14 р. (ч. 3 ст. 119 КЗпП). Тож їх теж доведеться поновлювати на роботі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі