Теми статей
Обрати теми

Експорт товару: за яким курсом розраховувати базу для нарахування ПДВ

Кравченко Дар’я

Підприємство експортує товари. Отримали передоплату. За яким курсом розраховувати базу для нарахування ПДВ за ставкою 0 %:

на дату передоплати;

на дату МД;

або як у бухобліку (у частині авансу — на дату його отримання, а решту суми — за датою МД)?

Спочатку хочемо нагадати, що операція з постачання товарів на експорт є об’єктом обкладення ПДВ та оподатковується вона за ставкою 0 % (п.п. 195.1.1 ПКУ). Але незважаючи на те, що розмір бази оподаткування врешті-решт на суму ПДВ не вплине (вона завжди дорівнюватиме нулю), його все одно необхідно визначити. Передусім для того, щоб правильно заповнити податкову накладну (ПН).

І тут потрібно відразу уточнити: розраховувати базу для нарахування ПДВ ми будемо за курсом, що діяв на дату оформлення митної декларації (МД). Чому?

По-перше, правила відображення експортних операцій у бухобліку жодним чином ПДВ не стосуються.

По-друге, передоплата вартості товарів, що експортуються, не змінює значення сум податку, які належать до податкових зобов’язань експортера (п. 187.11 ПКУ). А тому правило першої події тут застосувати не можна. Отже, і відображати податкові зобов’язання (ПЗ) за передоплатою ми не можемо.

Датою виникнення ПЗ експортера товарів є дата оформлення МД, що засвідчує факт перетину митного кордону України та оформлена відповідно до вимог митного законодавства (абз. «б» п. 187.1 ПКУ):

• для паперових МД  це дата здійснення посадовою особою митного органу відповідного запису (на МД), засвідчена печаткою (лист ДПСУ від 26.10.12 р. № 4322/0/61-12/15-3115);

• для електронних МД  дата отримання відповідного електрон­ного повідомлення.

Крім того, існує і спеціальна вимога щодо курсу: для визначення ПЗ зі сплати митних платежів необхідно застосовувати офіційний курс валюти України до іноземної валюти, установлений НБУ, який діє на 0 годин дня визначення податкових зобов’язань, так званий вчорашній курс (п. 391.1 ПКУ).

На дату фактичного вивезення товарів (дату, зафіксовану в МД), необхідно оформити й ПН. При цьому не забувайте, що заповнен­ня «експортних» ПН має певні особливості. Так:

• у полі «Усі примірники залишаються у продавця (тип причини)» потрібно проставити позначку «Х» та вказати тип причини «07» (експортні постачання; п. 10 Порядку № 10*);

• у полі «Дата виписки податкової накладної» — дату оформлення МД (див. вище);

• у полі «Особа (платник податку) — покупець» написати «Неплатник податку»;

• у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» проставити умовний ІПН «400000000000»;

• поля «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» та «Номер телефону» залишити пустими;

• у гр. 10 і 12 розд. I унести вартість експортних товарів, перераховану в гривні за курсом НБУ на дату експорту;

• у гр. 10 і 12 розд. III проставити нуль.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міндоходів України від 14.01.14 р. № 10.

Увага! ПН, виписану при постачанні товарів на експорт, у ЄРПН не реєструємо (п. 4 Порядку № 1246**).

** Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

Висновок: базу для нарахування ПДВ ви маєте перерахувати в гривні за «ранковим» курсом НБУ, що діє на дату запису про вивоз на МД (на дату отримання електрон­ного повідомлення). Докладніше про облік експортних операцій ви можете дізнатися з «БТ», 2014, № 9, с. 31.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі