Теми статей
Обрати теми

Чи може ФОП на ЄП групи 2 надавати послуги кандидатам у депутати

Кравченко Дар’я
Підкажіть, чи може фізична особа — підприємець, якщо вона працює на єдиному податку (група 2), надавати послуги (виготовлення вивісок) кандидатам у народні депутати?

Так, може. І зараз ми це обґрунтуємо.

Спочатку нагадаємо, що п.п. 2 п. 291.4 ПКУ для ФОП-ЄП групи 2 встановлено обмеження стосовно контрагентів, яким він може надавати послуги. Це можуть бути тільки: 1) єдиноподатники всіх груп (підприємства та підприємці); 2) населення.

Відразу «ремарка»: виготовлення вивісок із позиції цивільного законодавства послугою не є, а є роботою, яку можна виконати на підставі того самого договору підряду. Але для цілей ПКУ (тобто для податкових цілей) виготовлення вивісок цілком впишеться в надання послуг.

Далі. Очевидно, що замовник вивіски (кандидат) не збирався вступати в договірні відносини як єдиноподатник. Тоді б і запитання не виникло. Тож залишається з’ясувати, чи можна вважати його «населенням» (для податкових цілей).

Поняття «населення» в розумінні п. 291.4 ПКУ не є чимось специфічним, його слід використовувати в загальному значенні. Тому під терміном «населення» ми матимемо на увазі сукупність людей, які перебувають у межах певної держави та підлягають її юрисдикції. Отже, до складу населення ввійдуть (лист Міндоходів від 14.01.14 р. № 464/5/99-99-19-01-01-10; категорія 107.12 ЗІР ДФСУ): громадяни цієї держави; іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час; особи без громадянства; особи з подвійним та більше громадянством. Такі особи не повинні діяти як підприємці, оскільки тоді для цілей, що нас цікавлять, вони будуть не населенням, а суб’єктами господарювання.

Висновок: якщо кандидат у народні депутати при оформленні договору про надання послуг виступає як звичайна фізична особа (не як підприємець), то така діяльність (з надання послуг населенню) повністю відповідає вимогам, установленим ПКУ для єдиноподатників групи 2. І жодного порушення в діях ФОП не буде, оскільки вивіску він робить для «населення».

До речі, якщо цей кандидат стане депутатом, то подальшому співробітництву теж нічого не заважатиме, оскільки формально ПП-ЄП, як і раніше, матиме справу з «населенням».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі