Теми статей
Обрати теми

«Інвентаризаційне соло», або Комісія з однієї особи

Міністерство фінансів України, Жиленко Катерина
Лист Мінфіну України від 27.05.14 р. № 31-08410-07-29/12918

Керівник — єдиний працівник на підприємстві*. Така ситуація є цілком можливою.

Вести бухоблік і складати звітність керівник може самостійно згідно зі ст. 8 Закону про бухоблік. А чи може він бути єдиним членом інвентаризаційної комісії?

В Інструкції № 69** немає керівництва до дії в такій специфічній ситуації. Пункт 11.1 лише приписує, що постійно діючу інвентаризаційну комісію (ІК) очолює керівник (його заступник), плюс до комісії входять керівники структурних підрозділів і головний бухгалтер.

На допомогу приходить Мінфін і «дає добро»: якщо в штаті підприємства єдиний працівник — керівник, то він може видати наказ, в якому затвердити ІК з однієї особи — себе.

Чи можна за тією самою схемою створити постійно діючу комісію для оцінки придатності/непридатності основних засобів до подальшого використання (припустимо, після обстрілу підприємства в зоні АТО)?

І тут Мінфін також є лояльним: оскільки Методрекомендації з бухобліку ОЗ*** узагалі не містять жодних вимог щодо складу такої комісії, то керівник може затвердити склад комісії з однієї особи. Також Мінфін дозволяє включити до комісії фахівців, найнятих за ЦП-договорами, адже для оцінки придатності/непридатності основних засобів можуть знадобитися професійні знання та навички інженерів тощо.

 

* Вам корисно буде заглянути у «БТ», 2013, № 21, с. 35; 2014, № 33, с. 48.

** Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових кош­тів і документів та розрахунків, затверджена наказом Мінфіну від 11.06.94 р. № 69.

*** Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.03 р. № 561.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі