Теми статей
Обрати теми

Потрібно зареєструвати РРО в зоні АТО? Податківці підказали, куди звертатися

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 29.09.14 р. № 5685/7/99-99-18-02-03-17

На жаль, на сході України все ще чутно вибухи та постріли. Це позначається на всіх галузях господарської діяльності. Не є винятком і реєстрація (перереєстрація, зняття з реєстрації) РРО, КОРО і роз­рахункових книжок (РК).

Загроза життю та здоров’ю налякала не лише суб’єктів господарювання, а й контролюючі органи, зокрема, податківців.

ДФСУ вирішила цю проблему так: установила простій деяких регіональних відділень Донецької та Луганської областей у зв’язку з проведенням АТО. Наприклад, оголошений простій Ясинуватської об’єднаної ДПІ і Єнакіївської об’єднаної ДПІ ДУ Міндоходів Донецької області. Платників податків, «прописаних» у цих ДПІ, обслуговує ДПІ в м. Дружковці ДУ Міндоходів у Донецькій області (накази ДФСУ від 04.08.14 р. № 24 і від 22.08.14 р. № 72).

Ознайомитися з іншими аналогічними наказами ви може на сайті ДФСУ в розділі «Інформація для сходу України» (див. тут http://sfs.gov.ua/baneryi/informatsiya-dlya-shodu-ukraini).

Якщо ДПІ, в якій ви перебуваєте на обліку, простоює, то для проведення всіх реєстраційних дій щодо РРО, КОРО і РК звертайтеся до податкового органу, який визначений як обслуговуючий відповідним наказом ДФСУ про простій.

Реєстраційну заяву та відповідні документи можна:

• подати особисто або через уповноважену особу (у представника має бути довіреність на проведення реєстраційних дій);

• надіслати поштовим відправленням.

Як виняток довідку про резервування фіскального номера РРО вам можуть надати у вигляді відсканованої копії на вашу електрон­ну адресу або/та на електронну адресу центру сервісного обслуговування. Для цього в реєстраційній заяві (розділ 10 «Спосіб отримання та/або направлення довідки про резервування фіскального номера РРО») вкажіть відповідні електрон­ні адреси.

Дивно, що податківці промовчали про сучасний і зручний спосіб подання документів — електронний. У такому разі і довідка надійде також електронна. Усі подробиці вибору, реєстрації РРО та КОРО на РРО, а також проведення розрахунків через РРО ви можете знайти в Темі тижня «РРО: правила гри-2014»БТ», 2014, № 23, с. 37).

Пам’ятайте! Довідка є дійсною протягом 5 робочих днів з дати її видачі або відправки на електронну пошту. Протягом цього часу потрібно забезпечити переведення РРО у фіскальний режим роботи: занести фіскальний номер до фіскальної пам’яті РРО, персоналізувати та опломбувати РРО в центрі сервісного обслуговування (пп. 10 і 13 Порядку № 417*).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.13 р. № 417.

тНа заключному етапі реєстрації РРО до того самого обслуговуючого органу (тимчасового) подайте копію довідки про опломбування РРО та акт введення в експлуа­тацію РРО. Подати ці документи можна вже відомими вам способами: особисто, через уповноважену особу або поштовим відправленням. І зробити це потрібно до закінчення строку дії довідки (тобто все ті ж 5 робочих днів).

Важливий нюанс! Якщо вирішили відправляти ці документи поштою, то датою їх подання є дата відправки листа.

Якщо ви не можете звернутися до обслуговуючого органу, то є ще один вихід — подайте документи за місцем провадження господарської діяльності. У такому разі посадові особи місцевого органу ДФСУ приймуть у вас всі документи, проведуть реєстраційні дії та видадуть необхідні документи (довідку про резервування фіскального номера РРО і реєстраційне посвідчення).

На закінчення зауважимо, що звільнення від РРО-штрафів в останніх законодавчих послаб­леннях для підприємців із зони АТО немає (детальніше — у «БТ», 2014, № 42, с. 4).

Теги РРО АТО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі