Теми статей
Обрати теми

«Сам собі режисер»: затверджуємо графік документообігу

Міністерство юстиції України
Лист Мін’юсту України від 10.04.14 р. № 151-0-2-14/6.1

Усім відомо, що підставою для відображення госпоперацій у бухгалтерському та податковому обліку є первинні документи. Щоб система працювала як годинник, документи мають бути в потрібному місці в потрібний час. «Рятувальний круг» у цій справі — графік документообігу (ГД).

Важливо! Рішення про те, потрібний ГД чи ні, підприємство приймає самостійно. Це випливає з ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік.

Якщо ви все-таки вирішили розробити ГД, то цілком закономірно виникає запитання: у якому нормативному документі підгледіти, як це робиться? На сьогодні діють два «документальні» положення: Положення про документи і документообіг у бухгалтерському обліку,затверджене ще наказом Мінфіну СРСР від 29.07.83 р. № 105 (у частині, що не суперечить законодавству України) і свіжіше Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку,затверджене наказом Мінфіну України від 24.05.95 р. № 88.

Обидва Положення свідчать, що ГД оформляється у вигляді схеми або переліку робіт зі створення, перевірки та оброблення документів, які виконуються кожним підрозділом підприємства, установи, а також усіма виконавцями із зазначенням їх взаємозв’язку і строків виконання робіт. У ГД указують дати створення або отримання від інших підприємств та установ документів, прийняття їх до обліку, передання в обробку та до архіву (п. 5.1 Положення № 88). При цьому в додатку до Положення № 105 наведено приклад ГД (у вигляді таблиці). На думку Мін’юсту, його сміливо можна брати за основу. Як бачите, чітко затвердженої форми ГД немає. Отже, все у ваших руках.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі