Теми статей
Обрати теми

«Знак нескінченність»: обов’язковий продаж інвалюти все ще з нами

Жиленко Катерина, Жихарева Альфія

Усі вже ознайомилися з обов’язковим продажем надходжень в інвалюті.

Термін дії відповідних постанов Правління НБУ від 12.05.14 р. № 270 і № 271 закінчився 20 серпня 2014 року. Але ми не мали сумнівів, що НБУ продовжить його ще раз – нацвалюта «втрачає у вазі» рекордними темпами.

Так і сталося: обов’язковий продаж інвалюти залишиться з нами ще три місяці. Однак простого продовження банкірам здалося замало. Обов’язковому продажу тепер підлягають усі 100 % інвалюти (раніше – 50 %), що надійшла на користь юридичних осіб, підприємців, іноземних представництв.

Як і раніше, продають надходження в інвалюті 1-ї групи Класифікатора інвалют від 04.02.98 р. № 378 і російські рублі. Як і раніше, діє низка винятків – надходження, які не потрібно продавати: зокрема, надходження за проектами міжнародної технічної допомоги; надходження на користь резидентів посередників за договорами комісії, доручення, консигнації чи агентськими договорам, що підлягають подальшому перерахуванню (інвалюту продають банки, які обслуговують власників валюти); помилкові перекази.

Актуальним залишається облікове питання. За яким курсом потрібно оприбутковувати валюту: використовувати курс, що діє на день зарахування валюти на розподільний рахунок або на поточний (після продажу)? Ми вважаємо, що орієнтиром, як і раніше, має бути курс на день зарахування інвалюти на розподільний рахунок (усі подробиці у статті на с. 19 сьогоднішнього номера).

Ще один важливий момент. Також НБУ, за традицією, продовжив скорочений термін для проведення ЗЕД-розрахунків – 90 календарних днів.

(Постанова Правління НБУ від 20.08.14 р. № 515, чинна з 21.08.14 р. по 21.11.14 р.)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі