Теми статей
Обрати теми

Одні на всіх: оцінку майна для цілей оподаткування повернули в межі загальних правил

Жиленко Катерина, Жихарева Альфія

Скасували монополію Фонду держмайна та оцінювачів «податкових» спеціалізацій на ринку оцінки майна для цілей оподаткування.

Законодавці встановили, що оцінка об’єктів майна, майнових прав, у тому числі нормативна грошова оцінка, здійснюється відповідно до законодавства з питань оціночної діяльності, тобто за загальними правилами та без будь-яких особливостей оцінки майна для цілей оподаткування. Вимогу про те, що «податкову» оцінку можуть виконувати лише суб’єкти, виключним видом діяльності яких є оцінка для цілей оподаткування, вилучили.

Фонду держмайна залишили проведення професійної оціночної діяльності у процесі оренди держмайна.

Кабмін, у свою чергу, скасував свою постанову від 04.03.13 р. № 231 («БТ», 2013, № 26, с. 4) та уточнив порядок оцінки майна для цілей оподаткування.

Головна новина: оцінку об’єкта для цілей оподаткування здійснюватимуть суб’єкти оціночної діяльності, які відповідають вимогам, установленим законами України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та «Про оцінку земель»,у складі яких працює хоча б один оцінювач із кваліфікаційним свідоцтвом оцінювача хоча б за однією зі спеціалізацій у межах напряму 1 «Оцінка об’єктів у матеріальній формі» та напряму 2 «Оцінка цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав та нематеріальних активів, у тому числі прав на об’єкти інтелектуальної власності». При цьому виключно «податкових» спеціалізацій (1.8 і 2.3, а також напряму 3, запроваджених постановою КМУ № 231),тут уже також немає.

Визначили, що оціночною вартістю для цілей оподаткування є ринкова вартість, розрахована відповідно до національних стандартів та інших нормативно-правових актів з питань оцінки майна та майнових прав.

Інформація зі звіту про оцінку майна, звіту про експертну грошову оцінку земельних ділянок, складеного для цілей оподаткування, вноситься безперешкодно та безоплатно до єдиної бази даних звітів про оцінку. Строк дії звіту про оцінку становить не більше 6 місяців з дати оцінки та зазначається в цьому звіті.

(Закон України від 29.05.14 р. № 1284-VII, постанова КМУ від 21.08.14 р. № 358, чинні з 23.08.14 р.)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі