Теми статей
Обрати теми

«А ось це спробуйте…»: Нацбанк підказав шляхи отримання готівкової інвалюти

Національний банк України
Лист НБУ від 04.09.14 р. № 29-209/49334

Резонансна постанова НБУ № 540 («БТ», 2014, № 36, с. 5), здавалося б, зачинила всі «двері» для тих, хто бажає отримати «на руки» інвалюту.

Нагадаємо: у пп. 13 — 14 п. 1 цього документа Нацбанк установив, що з 02.09.14 р. виключно у гривні видають у межах України готівку з електронних платіжних засобів, емітованих резидентами та нерезидентами, а також грошові перекази в інвалюті з-за кордону на користь фізичних осіб — резидентів та нерезидентів без відкриття рахунків.

Нацбанк листом роз’яснив резидентам і нерезидентам, як у цих випадках все-таки отримати готівкову інвалюту:

• із власного поточного (у тому числі карткового), депозитного рахунків. У цьому випадку забудьте про електронні платіжні засоби — крокуйте до банку. Саме в касі банку, оформивши заяву на видачу інвалютної готівки, ви її, довгоочікувану, й отримаєте;

• за інвалютним переказом. Тут також є можливість отримати свої кошти в інвалюті. Для цього їх потрібно «заслати» на поточний (у тому числі картковий) рахунок (якщо його ще не відкрито, то зробити це). А далі як завжди — заява на видачу готівки та отримання інвалюти в касі банку.

Увага: НБУ нагадав, що видача готівкової інвалюти з поточного (у тому числі карткового), депозитних рахунків здійснюється з урахуванням обмежень, установлених постановою № 540. Нагадаємо: пунктом 9 цього документа банки зобов’язані видавати готівку в інвалюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси й банкомати в межах до 15 тис. грн. на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Це обмеження працює як в Україні, так і за кордоном, але на витрати на відрядження (у межах норм) ця вимога не поширюється.

Висновок: готівкову інвалюту все-таки можна отримати з поточного (у тому числі карткового), депозитного рахунків. Але тільки за заявою в касі банку та в еквіваленті до 15 тис. грн. на добу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі