Теми статей
Обрати теми

Як установити ліміт каси, якщо є невідокремлені підрозділи

Карпова Влада
У підприємства кілька торговельних точок (мережа аптек). Вони не мають статусу відокремлених структурних підрозділів. Як правильно встановити ліміт каси: розрахувати для кожної аптеки свій ліміт або загальний ліміт для юридичної особи розподілити між аптеками?

У цьому випадку встановлюється один ліміт на підприємство. Про це йдеться в п. 5.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Згідно із зазначеною нормою для кожного підприємства та його відокремленого підрозділу складається окремий розрахунок установлення ліміту залишку готівки в касі. Отже, окремий ліміт установлюється тільки для відокремленого підрозділу.

У цій самій нормі зазначено, що для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється і доводиться до їх відома відповідними внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства — юридичної особи.

Отже, підприємство, що має невідокремлені підрозділи, установлює один загальний ліміт для всіх підрозділів. Ліміт каси затверджується внутрішнім наказом (розпорядженням) підприємства, в якому встановлений на підприємство загальний ліміт можна розподілити далі між невідокремленими підрозділами.

Важливий момент: щоб уникнути неприємностей із контролюючими органами, у документах, зокрема в наказі про встановлення ліміту каси, потрібно чітко зазначити, що аптеки мають статус невідокремлених підрозділів.

Зауважимо також, що невідокремлений підрозділ не веде касову книгу та не виписує прибуткові (видаткові) ордери. Це підтверджують Нацбанк (див. листи від 05.12.07 р. № 11-113/4587-12584, від 30.04.13 р. № 11-117/1518/5387 // «БТ», 2013, № 31, с. 3) і податківці (консультація з категорії 109.15 ЗІР ДФСУ).

Майте на увазі: тільки у нечинній на сьогодні консультації з категорії 109.15 ЗІР ДФСУ (розміщеній із позначкою «діяла до 01.02.13 р.) зазначено, що виручка невідокремлених структурних підрозділів обов’язково має відображатися в касовій книзі головного підприємства. Однак це прямо випливає з пп. 3.3, 3.7, 4.2 Положення № 637.

Важливо: відсутність запису в касовій книзі про виручку невідокремленого підрозділу може бути розцінена як неоприбуткування виручки з накладенням штрафу у п’ятикратному розмірі від неоприбуткованої суми згідно зі ст. 1 Указу Президента «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 (далі — Указ № 436/95). Див. також Тему тижня «Ви запитували на вебінарі (ч. 2)» // «БТ», 2014, № 32, с. 26, а також статтю «Каса відок- ремленого підрозділу: як себе убезпечити» // «БТ», 2013, № 45, с. 11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі