Теми статей
Обрати теми

Строк здавання виручки у вихідний день

Карпова Влада
Коли потрібно здавати виручку до банку, якщо у вихідні (святкові) дні в центральному офісі банку працює вечірня каса: у вихідний (святковий) або в перший робочий день?

У цьому випадку порядок здавання виручки залежить від того, чи має підприємство реальну можливість здати виручку до банку у вихідний (святковий) день. Пояснимо докладніше.

Відповідно до п. 5.9 Положення № 637 не вважаються понадлімітними в день їх надходження готівкові кошти, які надійшли до кас підприємств у вихідні та святкові дні та:

• були здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків на наступний робочий день банку і підприємства

або

• були видані для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання їх до банку та одночасного отримання з каси банку на зазначені потреби) на наступний робочий день на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

Цю норму цитують і податківці в консультації з категорії 109.15 ЗІР ДФСУ.

Зазначена норма виписана не зовсім чітко та не дає відповіді на всі запитання. Тим часом її системне прочитання свідчить про те, що підприємство має право здати виручку (у тому числі й понадлімітну) на наступний день до банку в ситуації, коли з об’єктивних причин воно не може цього зробити в день надходження їх до каси.

Викладене спостерігається, зокрема, у таких ситуаціях:

1) каса обслуговуючого банку не працює у святковий або вихідний день (це не ваша ситуація);

2) у святковий або вихідний день на підприємстві не працює касир, до функцій якого входить здавання виручки до банку, а договору на інкасацію з банком немає.

Такої ж точки зору дотримуються і податківці, які в консультації з категорії 109.16 ЗІР ДФСУ зазначають, що підприємства, які працюють у вихідні та святкові дні та не мають можливості через відсутність відповідної домовленості з банком на інкасацію здати отриману ними за ці дні готівкову виручку (готівку) до банку, повинні здавати її до банку протягом операційного часу наступного робочого дня банку.

Нюанс: підприємству бажано у внутрішньому розпорядчому документі (наказі, розпорядженні) вказати конкретну особу (касира), яка має повноваження на здавання виручки до обслуговуючого банку. У цьому самому наказі слід застерегти таке: у зв’язку з тим, що у вихідні (святкові) дні зазначена особа не працює і підприємство не має можливості здати виручку цього дня до обслуговуючого банку (через відсутність договору на інкасацію), то відповідно до п. 5.9 Положення № 637 виручка задається до банку на наступний робочий день банку та підприємства.

Тоді проблем із контролюючими органами виникнути не повин­но. Якщо ж на підприємстві у вихідний (святковий) день працює особа, наділена повноваженнями здавати виручку до обслуговуючого банку, що має вечірню касу, краще таку виручку здавати до банку саме цього дня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі