Теми статей
Обрати теми

Декретна відпустка: що отримаємо, а що втратимо, вийшовши на роботу

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Клиженко Яна, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я
Лист Мінсоцполітики України від 23.10.14 р. № 1601/5/75-14

Лист, що коментується, хоч і є минулорічним, однак не втратив актуальності. Тут Мінсоцполітики відзначило два важливі моменти, які стосуються працівниць у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (відпустка до 3 років).

1. Про виплату «особливої» допомоги до досягнення 3 років. Нагадаємо: з 01.07.14 р. скасували допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. При цьому батькам, у яких первісток з’явився до 01.07.14 р., допомогу при народженні дитини виплачується 2 роки. А оскільки відпустка триває 3 роки, то законодавці останній третій рік виплачують матусям-декретницям допомогу до досягнення дитиною 3 років (далі — допомога до 3 років) у розмірі 130 грн.

Так от, допомогу до 3 років виплачують виключно для цілей нарахування ЄСВ, тобто щоб третій рік декрету зарахували до страхового стажу. А якщо матуся виходить на роботу, отже, отримує зарплату, з якої сплачують ЄСВ, то виплату допомоги до 3 років (130 грн.) припиняють.

2. Про лікарняні на дитину. Листок непрацездатності не видають у період відпустки до 3 років ( п.п. «б» п. 3.15 Інструкції № 455*). А якщо немає лікарняного листка, немає й допомоги по тимчасовій непрацездатності.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455.

Для того щоб отримати лікарняний листок і допомогу по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, потрібно вийти з цієї відпустки (на повний або неповний робочий день). На це Мінсоцполітики звертало увагу і в листі від 28.08.14 р. № 421/18/99-14 // «БТ», 2014, № 40, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі