Теми статей
Обрати теми

Відпустка і лікарняний «для дитини»: тест на сумісність не пройшли

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина
Лист Мінсоцполітики України від 28.08.14 р. № 421/18/99-14

Багато молодих матусь, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років* (далі — відпустка до 3 років), вважають за краще вийти на роботу на умовах неповного робочого часу (НРЧ), найчастіше — неповного робочого тижня.

Раніше дехто вбачав у цьому додаткову матеріальну вигоду, отримуючи і допомогу до 3 років, і зарплату (пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку). Тепер же (з 01.07.14 р.) допомогу до 3 років скасували, тож у роботі на умовах НРЧ одна тільки вигода — поєднувати материнські обов’язки та заробляти гроші.

Є ще одна особливість роботи в період відпустки до 3 років: ідучи на лікарняний для догляду за хворою дитиною (саме за тією, для якої діє відпустка), мати не отримає лікарняний листок (п.п. «б» п. 3.15 Інструкції № 455**) та допомогу по тимчасовій непрацездатності.

У зв’язку зі скасуванням допомоги до 3 років жевріла надія на зміни в «лікарняному» питанні.

На жаль! Жодних змін не сталося. Єдиний обхідний варіант — перервати відпустку до 3 років. У такому випадку працююча мати зможе піти на оплачуваний лікарняний для догляду за хворою дитиною. При цьому можна продов­жити працювати на умовах НРЧ, але вже на підставі ст. 56 КЗпП: як жінка, котра має дитину віком до 14 років.

Як бачите, сьогодні немає особливого сенсу залишатися у відпустці до 3 років. Цілком можливо працювати неповний робочий тиждень (день), паралельно бути дбайливою матусею та при цьому піти на оплачуваний лікарняний у разі хвороби малюка.

 

* Вам стане у пригоді свіжий матеріал із «БТ», 2014, № 35, с. 28.

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі