Теми статей
Обрати теми

Роздрібний акциз: як його обліковувати в доходах ФОП

Савченко Олена
Я бухгалтер, веду облік у декількох ФОП: на єдиному податку та на загальній системі. З 01.01.15 р. додалися проблеми з обліком акцизного податку. Як його правильно обліковувати у Книзі доходів і витрат ФОП: уключати до доходу всю суму виручки чи виручку за мінусом акцизного податку? Як усе ж таки правильно діяти?

Спочатку розберемося, як обліковувати доходи ФОП-єдиноподатникам: з урахуванням акцизного податку чи без нього.

Відразу зауважимо, що на сьогодні для єдиноподатників стосовно питань обліку роздрібного акцизу у складі доходів жодних роз’яснень від податківців немає. Ситуація ускладнюється ще й тим, що у  п.п. 2 п. 291 ПКУ є пряма норма, яка свідчить: до доходу єдиноподатника потрапляє будь-який дохід у грошовій формі. Він виникає за датою надходження коштів ( п. 292.6 ПКУ).

При цьому в  п. 292.11 ПКУ уточнюється, що зі складу доходу виключаються суми ПДВ. А ось аналогічну норму стосовно акцизного податку законодавці, на жаль, забули додати. Тому формально є підстави включати роздрібний акциз до єдиноподатного доходу.

Звичайно ж, за логікою, акциз потрапляти до доходу ФОП усе ж таки не повинен — за аналогією з тим, як це передбачено для ПДВ. Адже акциз — це податок, який сплачується за рахунок кінцевого споживача, і обкладати його ще й ЄП (якщо включити його суму до доходу) неправильно.

Однак, ураховуючи те, що поки що податківці офіційно не висловили свою позицію з цього питання, безпечніше все ж таки акциз до складу єдиноподатного доходу включати. Відповідно виручку від продажу підакцизних товарів потрібно записувати лише за мінусом ПДВ, однак з урахуванням акцизного податку. Якщо в майбутньому ДФСУ надасть позитивну консультацію з акцизного питання, цю суму можна буде повернути як переплату (у порядку ст. 43 ПКУ).

Є ще варіант — спробувати отримати від податківців індивідуальну податкову консультацію. Якщо вона буде позитивною, нею можна сміливо користуватися та не включати до доходу акцизний податок.

Тепер розглянемо ситуацію з ФОП на загальній системі. Там також не все так радісно. По суті, будь-який акцизний податок через продавця проходить транзитом, тобто ми додаємо його до ціни товару, отримуємо від покупців, а потім перераховуємо або постачальнику/виробнику («звичайний» акцизний податок), або до бюджету (роздрібний акциз). Логічно, що такий «транзитний» податок у ФОП на загальній системі, так само як і ПДВ, не повинен уключатися до доходу та обкладатися ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Однак логіка логікою, а у ПКУ, на жаль, немає норми, яка б дозволяла «очистити» дохід від роздрібного акцизу (за аналогією з ПДВ). Офіційних роз’яснень податківців із цього питання також ще немає. І так само, як з єдиноподатниками стосовно ПДВ, у ПКУ є пряма норма про те, що суми ПДВ не включаються ні до доходів, ні до витрат ФОП-загальносистемника ( п. 177.3 ПКУ), а щодо акцизу жодних вказівок від законодавців немає.

Тому ФОП-загальносистемникам також нічого не залишається, як включати до доходу та записувати до Книги ОДВ усю суму, отриману від продажу підакцизного товару, у тому числі з урахуванням акцизу (але без ПДВ).

Загальносистемників зазвичай цікавить не лише облік доходів, а й склад витрат. Тут також є своя проблема: у новому переліку витрат такі витрати як сплачені до бюджету податки прямо не зазначені ( п. 177.4 ПКУ). Тому податківці висловили думку, що сплачені до бюджету податки (у тому числі й акциз) до витрат ФОП на загальній системі потрапляти не повинні (підкатегорія 104.05 ЗІР ДФСУ).

Водночас ми все ж сподіваємося, що податківці на тлі заборони відносити сплачений до бюджету акциз до витрат у подальшому дадуть добро на невідображення його у складі доходів. Адже тут має бути щось одне: або до доходів не включаємо, або включаємо і до доходів, і до витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі