Теми статей
Обрати теми

Електронне адміністрування ПДВ: черговий етап удосконалення

Катерина ЖИЛЕНКО та Сергій ДЕЦЮРА
Закон України від 16.07.15 р. № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість»

З початку липня всі платники ПДВ жили як на голках. Постійно моніторили інформаційні ресурси і чекали, коли з’явиться на податковому небосхилі той довгоочікуваний закон, який вирішить проблеми з адмініструванням ПДВ. І ось на решті він з’явився.

Про те, що такий Закон був
прийнятий, ми вас інформували в попередньому номері. Але на той момент тексту самого Закону ще не було.

Тепер, коли Закон підписаний і опублікований («Голос України», № 135 (6139) від 29.07.15 р.), можна підбити перші підсумки того, що ж таки на нас чекає.

1. «Обнуління» реєстраційного ліміту (РЛ). Обнуління РЛ таки відбудеться, але не на 01.07.15 р, а на 03.08.15 р. (третій робочий день після набрання чинності Законом). Зникнуть усі показники «суперформули», крім ∑НаклОтр, ∑НаклВид
та ∑Митн, що були сформовані з 01.07.15 р. Новий РЛ збільшать:

- на суму overdraft;

- на суму залишків коштів на електронному ПДВ-рахунку за вирахуванням ПДВ, який мав бути сплачений за червень / II квартал 2015 року;

- на суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань на 01.07.15 р.;

- на суму від’ємного значення, що відображене у декларації за червень / II квартал 2015 року (для місячних платників ПДВ —до 31.07.15 р., а для квартальних — до 20.08.15 р.).

2. Реєстрація податкових накладних (ПН). Буде змінено строки реєстрації ПН виходячи з дати складання ПН у першій чи другій половині місяця. Хоча такий пільговий строк реєстрації буде діяти з 1 липня до 30 вересня, а не до 31 серпня, як передбачалося.

Крім того, до 01.10.15 р. встановлено мораторій на застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК ( п. 1201.1 ПКУ). Причому не тільки на мінімальний штраф у розмірі 10 %, а й на інші штрафи.

Також, що не може не радувати, законодавці дозволили реєструвати ПН/РК, які були виписані до 01.07.15 р., без урахування розміру РЛ. Такий собі невеличкий бонус тим платникам, які через відсутність коштів для збільшення РЛ не могли цього зробити своєчасно на початку липня.

3. Нові штрафи. Закон, що коментується, дозволив не карати платників ПДВ за порушення строків сплати ПЗ (наприклад, у випадку уточнення даних раніше поданих декларацій, що призвели до недоплати ПЗ до бюджету), якщо на дату несвоєчасної сплати у платника були кошти на електронних ПДВ-рахунках у сумі, достатній для такої сплати. А штрафні санкції, які були нараховані протягом дії тестового періоду роботу СЕА, підлягають списанню протягом 14 робочих днів.

Крім цього, посилено відповідальність за виявлені під час перевірки факти завищення ВЗ, що рахувалося на 01.07.15 р. і відповідно вплинуло на розмір РЛ (у бік збільшення). У цьому випадку вам загрожує не тільки штраф, передбачений ст. 123 ПКУ, а й додаткова штрафна санкція у розмірі 10 % суми завищення та зменшення РЛ на суму такого завищення. Такі штрафні санкції будуть застосовувати починаючи з 01.08.15 р.

4. Перерахунок частки необоротних активів (НА). Скасовано норму, яка зобов’язувала проводити перерахунок частки використання НА в оподатковуваних операціях за підсумками одного, двох і трьох календарних років, що настають за роком, в якому вони почали використовуватися (введені в експлуатацію). Таке звільнення надане лише тим НА, які введені в дію після 01.07.15 р., для «старих» НА дата порядку проведення перерахунку не зміниться.

5. Бюджетне відшкодування. Законом, що коментується, дозволено при ВЗ червня чи ІІ кварталу 2015 року отримати БВ без орієнтації на суму РЛ. Оскільки декларація за червень уже подана, то цим послабленням зможуть скористатися тільки квартальні платники.

До детального аналізу усіх змін ми повернемось у наступному номері нашої газети.

Закон, що коментується, в загальній частині набрав чинність з 29.07.15 р.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі