Теми статей
Обрати теми

«Неприбуткові» новини: скасування авансів для збиткових платників ПНП і не тільки

Верховна Рада України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 17.07.15 р. № 652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій»

Закон, що коментується, не лише додав низку позитивних моментів у життя неприбуткових організацій, а й зробив величезний подарунок усім платникам податку на прибуток (ПНП).

Аванси та збитки не сумісні. Якщо платник ПНП за підсумками І кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного року не отримає прибутку або отримає збиток, він зможе подати податкову декларацію та фінзвітність за підсумками такого періоду і не сплачувати прибуткові аванси. Звільнення почне діяти залежно від того, коли отримано збитки:

за підсумками І кварталу — з червня звітного року по травень наступного року;

за півріччя — з вересня звітного року по травень наступного року;

за три квартали — з грудня звітного року по травень наступного року.

Дарунки для неприбуткових.

1. Новий «неприбутковий» орієнтир — п. 133.4 ПКУ. Ця норма розширила перелік неприбуткових організацій. Так, крім уже відомих вам бюджетних і громадських організацій, політичних партій тощо (цей список раніше був прописаний в  п.п. 133.1.1 ПКУ), особливий статус отримають дачні, садові та гаражні кооперативи (товариства), профспілки, їх об’єднання та інші юрособи, діяльність яких відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ.

Однак нові неприбутківці повинні одночасно виконати 4 важливих умови. Серед них є і вимоги про заборону розподілу отриманих доходів (прибутку) серед засновників і необхідності передачі активів або зарахування їх в доход бюджету у разі припинення юрособи. Але головною умовою залишається внесення неприбуткової організації в Реєстр неприбуткових установ і організацій (далі — Реєстр).

Важливо! Кабмін повинен затвердити новий порядок ведення Реєстру. До того моменту, доки це відбудеться, діє «старе» Положення про Реєстр неприбуткових установ і організацій, затверджене наказом МФУ № 37 від 24.01.13 р.

Неприбутківцям, унесеним до «старого» Реєстру, хвилюватися не варто. Їх не виключать до 01.01.17 р., навіть якщо такі організації не виконають вимоги п. 133.4 ПКУ. Проте якщо вони хочуть залишатися в цьому статусі і після зазначеної дати, їм бажано потурбуватися про внесення змін до установчих документів.

2. «Своя» звітність.Тепер це звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Форму цього звіту ще має розробити МФУ. Але строки для його подання вже відомі — це строки, які передбачені для подання декларації з ПНП.

3. Звільнення від авансів. Те, що неприбуткові організації звільнені від сплати авансових внесків з ПНП, вже давно не новина ( п. 57.1 ПКУ). На новоявлених неприбутківців це теж поширюється.

4. Відповідальність. А от організаціям-порушникам прийдеться не солодко. У разі відходу від вимог п. 133.4 ПКУ вони зобов’язані:

• подати в строк, визначений для місячного звітного періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено порушення;

• зазначити в ньому суму самостійно нарахованого ПЗ з ПНП.

До речі, таку організацію податківці відразу виключать з Реєстру.

Далі більше:

• з першого дня місяця, що настає за місяцем, в якому здійснено порушення, до 31 грудня звітного року їй доведеться щокварталу подавати фінзвітність та ПНП-декларації, а також сплачувати ПНП у квартальні строки;

• і тільки з наступного звітного року така неприбуткова організація зможе подавати звітність та сплачувати ПНП у загальному порядку.

Але це ще не все. Усі подробиці про зміни, внесені до ПКУ Законом, що коментується, читайте в нашому наступному номері.

Увага! Закон набув чинності 13.08.15 р. (опубліковано в газеті «Голос України», 2015, № 147).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі