Теми статей
Обрати теми

Трансфертне ціноутворення: чергові поправки

Верховна Рада України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 15.07.15 р. № 609-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення»

Законодавці внесли чергові правки до норм про трансфертне ціноутворення (ТЦУ). Їх досить багато, тому деталям присвятимо окремий матеріал у наступному номері. А зараз зупинимося на найважливіших моментах.

Правила ТЦУ тепер стосуються тільки податку на прибуток, а ПДВ звільнили від цього «тягаря» ( п.п. 39.1.4 та пп. 188.1, 198.3 ПКУ). Також згадка про ст. 39 ПКУ зникла з  п.п. 14.1.71 ПКУ. Як наслідок, у разі обов’язкового проведення оцінки об’єкта оподаткування саме така оцінка є підставою для визначення звичайної ціни для цілей оподаткування. Крім того, при постачанні товарів на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту звичайною ціною є ціна, яка відповідає форвардній або ф’ючерсній ціні на момент укладення такого контракту.

Зверніть увагу! Змінили критерії визнання операцій контрольованими: дохід від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 50 млн грн. (без урахування непрямих податків), а обсяг операцій з кожним контрагентом перевищує 5 млн грн. Як бачите, і тут фігурують правила бухгалтерського обліку. Паралельно підкоригували і сам перелік госпоперацій, які можуть бути контрольованими (КО), зокрема, уточнили, що продаж товарів через комісіонерів-нерезидентів може бути КО в зовнішньоекономічних госпопераціях.

Знову виросли штрафи. Тепер за неподання (несвоєчасне подання) Звіту про КО оштрафують у розмірі 300 мінзарплат (замість 100), а також 5 % від суми незадекларованих КО, але не більше 300 мінзарплат.

Закон діє з 13.08.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі