Теми статей
Обрати теми

Інформація з реєстрів землі, нерухомості та транспорту стає більш відкритою

Верховна Рада України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 14.07.15 р. № 597-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції»

Завдяки Закону, що коментується, інформація про транспортні засоби та їх власників, що міститься в Єдиному держреєстрі (його держателем є ДАІ), стане відкритою та загальнодоступною. Звичайні фізичні та юридичні особи зможуть отримувати відомості з Єдиного держреєстру шляхом пошуку за суб’єктом (власником транспортного засобу) за умови ідентифікації таких осіб (ст. 341 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII).

Також розширено доступ до Держреєстру речових прав на нерухоме майно. Тепер інформацію з цього реєстру можна буде отримати не тільки за об’єктом нерухомого майна, а й за суб’єктом речового права на нерухомість (тобто за власником нерухомості). В електронній формі відомості надає Мін’юст, а в паперовій — держреєстратори та нотаріуси (ч. 2 ст. 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.04 р. № 1952-IV).

Крім того, надано вільний доступ до Державного земельного кадастру. До речі, перелік відомостей з нього, що оприлюднюються на веб-сайті Держземагентства, доповнено відомостями про власників (користувачів) землі та іншими відомостями, передбаченими ст. 15 Закону України «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.11 р. № 3613-VI.

Якщо при отриманні інформації з одного з вищезгаданих реєстрів заявник подасть про себе недостовірні відомості, йому загрожуватиме адмінштраф у розмірі від 17 до 51 грн., а за повторне протягом року порушення — від 51 до 102 грн. (ст. 18847 КпАП).

Закон діятиме з 06.10.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі