Теми статей
Обрати теми

Уникаємо індексації зарплати: «трударі» запропонували свій варіант

Державна інспекція України з питань праці, Жиленко Катерина, Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Держінспекції України з питань праці від 20.07.15 р. № 1276/24/2/01/2216-15

Інфляція зростає, як на дріжджах, а ось коштів на індексацію зарплати працівникам немає.

У листі, що коментується, Держінспекція з праці міркує на тему легальності погіршення умов праці, зокрема, зниження зарплати. Причому міркування ці «протікають» у контексті індексації доходів: якщо зарплата зросте без перегляду її мінімального розміру, то місяць підвищення вважається базовим.

Вочевидь, «трударі» пропонують такий варіант уникнення індексації: спочатку збільшуємо оклади на суму зверх розміру індексації, а потім повідомляємо працівника про майбутнє зменшення зарплати до вихідного рівня. Отже, базовий місяць для індексації умовно обнуляється. При цьому потрібно дотримуватися вимог трудового законодавства: повідомляти працівника про погіршення умов праці за 2 місяці до їх уведення (ст. 102 КЗпП) і погоджувати таке нововведення з профспілковою організацією або іншим органом, уповноваженим представляти інтереси працівників ( ст. 97 КЗпП). Працівника, який не погоджується працювати на таких умовах, навіть можна звільнити згідно з  п. 6 ст. 36 КЗпП (за відмову працювати при зміні істотних умов, якою є й зарплата згідно зі ст. 32 КЗпП).

Вважаємо, що такий варіант досить «заморочений». Ми ж пропонуємо простіший. Так, індексацію нараховувати не доведеться, якщо в місяці, в якому у працівника право на індексацію не настало (індексація = 0), збільшити зарплату, нехай навіть на 1 грн., а потім:

• через два місяці регулярно її підвищувати (на відповідну суму більше або на рівні належної індексації) або ж

• підвищувати через місяць (на будь-яку суму).

Детальніше про це ви можете прочитати на с. 40 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі