Теми статей
Обрати теми

Зведена ПН при зміні цільового використання товарів

Децюра Сергій
Як заповнити зведену податкову накладну (ПН) у випадку, коли товари, які придбано в липні у платника ПДВ для господарської діяльності, було використано у серпні у неоподатковуваних операціях чи в негосподарській діяльності?

Розпочнемо з того, що на сьогодні, у випадку коли суб’єкт придбав товари/послуги, необоротні активи (НА) для використання у госпдіяльності, а потім почав використовувати їх у неоподатковуваних операціях чи в негоспдіяльності, він має нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) ( п. 198.5 ПКУ).

Для цього платник ПДВ повинен скласти зведену ПН не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, у якому такі товари/послуги чи НА почали використовуватися в таких операціях. І звичайно ж, зареєструвати таку ПН у ЄРПН.

Звертаємо увагу! В одній зведеній ПН слід відображати всі випадки використання товарів/послуг чи НА за звітний період у відповідній діяльності (неоподатковуваній або негосподарській). Тобто для товарів/послуг, використаних у неоподатковуваних операціях, складається своя зведена ПН, а при використанні товарів/послуг у негосподарській діяльності — своя.

У зв’язку з таким всеохоплюючим статусом зведених ПН виникло закономірне запитання: як же потрібно заповнювати таку ПН.

Відповідь на це запитання надала ДФСУ у  листі від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17. У ньому контролери рекомендують заповнювати ПН так:

• у верхній лівій частині вказуєте відповідну помітку «Х» та зазначаєте відповідний тип причини складання ПН залежно від цілей використання товарів/послуг, НА (08, 09 чи 13);

• у гр. 2 «Дата виникнення податкового зобов’язання (постачання, оплати)» зазначається дата складання такої зведеної ПН (не пізніше останнього дня звітного періоду).

Увага! На наш погляд, у цій графі слід вказувати дату виникнення ПЗ в таких операціях. Порядок визначення такої дати окремо прописано в  п. 198.5 ПКУ:

• якщо товари придбали для неоподатковуваних операцій — на дату їх придбання;

• якщо змінюється напрям використання — на дату початку їх фактичного використання у негоспопераціях.

Тому ми вважаємо, що у зведеній ПН дата виникнення ПЗ (при зміні цільового використання товарів — це дата такого використання) може не співпадати із датою складання ПН.

Однак навіть якщо ви, скориставшись рекомендаціями контролерів, неправильно вкажете дату виникнення ПЗ, то на ваші ПЗ це не вплине. До того ж ідеться про необов’язковий реквізит ПН;

• у гр. 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця» можуть зазначатися номери та дати ПН, отриманих від постачальників за придбаними товарами/послугами, НА, які використані в неоподатковуваних операціях чи в негоспдіяльності.

Важливо! Це лише рекомендації контролерів, а не «залізне» правило. Тому вважаємо, що платники ПДВ, яким «не з руки» саме так заповнювати цю графу, можуть «по-старому»: вказувати найменування товарів/послуг та НА, які використані у неоподатковуваних операціях чи в негосподарській діяльності;

• гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» не заповнюється;

• у гр. 5.1 «Умовне позначення» вказується «грн.»;

• гр. 5.2, 6, 7, 10, 11 та 12 не заповнюються;

• у гр. 8 та/або 9 вказуєте загальну вартість/загальну частину вартості товару/послуги, НА, на яку нараховується ПДВ залежно від розміру ставки (20 чи 7 %), яка нарахована при їх придбанні;

• у гр. 13 вказуєте загальну вартість товару/послуги, НА за всіма перерахованими у гр. 2 ПН, вказану окремими рядками у гр. 8 та/або 9;

• у розд. III «Податок на додану вартість» у гр. 8, 9 та 10 вказується сума ПДВ, обчислена за відповідною ставкою. При нарахуванні ПЗ використовуєте ту ставку податку (20 чи 7 %), яка застосовувалась при придбанні таких товарів послуг, НА;

• у розд. IV «Загальна сума з ПДВ» у гр. 8, 9 та 10 вказуєте загальну суму операцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі