17.08.2015

Директор платить за підприємство: як оформити такі розрахунки

Підприємство зобов’язане сплатити певну суму згідно з постановою суду. У підприємства немає коштів на це, тому за нього борг погашає його директор. Як правильно оформити таку операцію (розрахунки з директором)?

Нестача оборотних коштів нині зовсім не казкова, а дуже навіть реальна ситуація.

Оскільки вже директор вирішив узяти на себе судові витрати, то найпростіший і найбезпечніший варіант — отримати від нього безпроцентну поворотну фінансову допомогу (ПФД). Усі необхідні юридичні та податкові тонкощі відображення ПФД у 2015 році ви можете знайти в href="J/24/712/9978">«БТ», 2015, № 29, с. 23.

Тут тільки зазначимо, що з 01.01.15 р. облікова сторона питання простіша простого: об’єкт обкладення податком на прибуток визначають за бухобліковими правилами, тобто доходи/витрати за отриманою/поверненою ПФД не визнаються (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід».

Умовні відсотки також не нараховують: згадка про них зникла з ПКУ.

Та й податкові різниці, на які коригується річний фінрезультат «високодохідних» платників податку на прибуток (з річним доходом більше 20 млн грн.), за ПФД визначати не потрібно.

Зауважимо, що ПФД — це універсальний інструмент у ситуації, коли в підприємства немає коштів. Її можна отримати як від директора, так і від будь-якого щедрого працівника (або непрацівника, наприклад контрагента).

Як правильно облікувати судові витрати, ви можете дізнатися з нашої статті «Договірні санкції: відображаємо в обліку» (с. 12 минулого номера).

Також пам'ятайте про «готівкове» обмеження у 150 тис. грн. на день (див. с. 45 номера). Його необхідно дотримуватись при отриманні ПФД та її поверненні.