Теми статей
Обрати теми

Донараховуємо декретні, коригуємо додаткову базу: таблиці 1 і 6

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
Працівниця у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 30.01.15 р. по 04.06.15 р. включно. У бухобліку нарахували правильну суму допомоги по вагітності та пологах, розраховану виходячи з середньоденної зарплати 150 грн. (загальна сума — 18900 грн.). А до бази справляння ЄСВ помилково включили суму 17640 грн., розраховану виходячи з середньоденної зарплати 140 грн. Її ж відобразили у Звіті з ЄСВ. Крім того, оскільки щодо працівниці база справляння ЄСВ у червні (140,00 грн. х 4 к. дн. = 560,00 грн.) була нижча мінзарплати (1218,00 грн.), підприємство визначило додаткову базу справляння ЄСВ і з неї сплатило ЄСВ. Помилку виявлено в серпні 2015 року. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?

У таблиці 1 Звіту за формою № Д4, сформованого за місяць, в якому виявлено помилку, суму допомоги по вагітності та пологах, донараховану працівниці виходячи з правильної середньої зарплати, відображають у ряд. 6.4. Суми ЄСВ з донарахованої допомоги проставляєте у відповідних коригувальних ряд. 6, 6.1.8, 6.3.5. Також потрібно заповнити рядок без номера «Зміст помилки». У ньому можна зазначити «Донарахування допомоги по вагітності та пологах за період з 30.01.15 р. по 04.06.15 р.».

Суму, на яку потрібно зменшити додаткову базу, відображаєте в ряд. 7.4. При цьому в рядку «Зміст помилки» зазначаєте «Коригування додаткової бази нарахування ЄСВ за червень 2015 року у зв’язку з донарахуванням суми допомоги по вагітності та пологах». Суму ЄСВ, надмірно нарахованого на додаткову базу за червень, зазначають у ряд. 7.1.8.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за серпень потрібно:

• відобразити суму донарахованої допомоги по вагітності та пологах з кодом категорії застрахованої особи (гр. 9) — «42» і кодом типу нарахувань (гр. 10) «2». Кількість заповнюваних рядків відповідатиме кількості місяців, на які припадає відпустка по вагітності та пологах. У цій ситуації — це 6 рядків (січень — червень). Причому суми ЄСВ у частині нарахувань на суми допомоги, що припадає на звітні місяці з січня по квітень 2015 року, відображаємо тільки в таблиці 1 у загальній сумі донарахованого ЄСВ у частині нарахувань на суму декретних;

• відкоригувати додаткову базу нарахування ЄСВ за червень. Для цього заповнюють окремий рядок за такою працівницею, де у гр. 9 також зазначають код категорії застрахованої особи — «42». Оскільки помилку виявили самостійно і зменшуєте ЄСВ, то у гр. 10 необхідно зазначити код типу нарахувань «3». Суму, на яку необхідно зменшити раніше відображену додаткову базу нарахування ЄСВ, відображаєте у гр. 19 без знака «мінус». У гр. 21 проставляєте суму ЄСВ, на яку необхідно відкоригувати внесок, нарахований у червні на додаткову базу.

Підсумкові значення таблиці 6 у такому разі не збігатимуться з даними таблиці 1, тому заповнити таблицю 1 потрібно вручну.

Приклад заповнення таблиці 6 представимо на рисунку (нижче).

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі