24.08.2015

Нюанси розрахунку лікарняних: простій, демобілізація…

Лист Мінсоцполітики України від 31.07.15 р. № 445/18/99-15

У листі, що коментується, Мінсоцполітики за запитом Фонду соцстрахування від тимчасової непрацездатності роз’яснило нюанси розрахунку лікарняних у конкретних випадках.

Хвороба під час простою. На підприємстві оформлено простій з оплатою не нижче 2/3 тарифної ставки, і при цьому працівники виходять на роботу.

Під час простою працівникові потрібно оплатити робочі дні (години) за графіком роботи, пропущені у зв’язку з хворобою. Так діяти рекомендує Виконавча дирекція ФТВП у листі від 09.04.14 р. № 5.1-31-767. При цьому лікарняні розраховуєте виходячи з повного середнього заробітку, розрахованого відповідно до пп. 4, 14, 16 Порядку № 1266*. Правило «2/3» тут не застосовують.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266 (у редакції постанови КМУ від 26.07.15 р. № 439).

Зауважимо, що для роботодавця вигідніше, якщо працівник, який захворів під час простою, оформить лікарняний листок. У такому разі після 5 днів хвороби оплачувати непрацездатність буде соцстрах.

А от якщо підприємство не працює і при цьому простій не оформляє, то відповідно працівник не працює і лікарняні йому не виплачують.

Лікарняні демобілізованому. Раніше Мінсоцполітики в листі від 21.05.15 р. № 319/18/99-15 («БТ», 2015, № 25, с. 9) вже визнало службу за призовом під час мобілізації поважною причиною в розумінні Порядку № 1266 та дозволило визначати страхові виплати демобілізованим працівникам виходячи з тарифної ставки.

Тепер же, посилаючись на оновлений Порядок № 1266 (детальніше про це читайте в «БТ», 2015, № 28, с. 17 і 29) фахівці Мінсоцполітики пропонують виключати з розрахункового періоду місяці й дні (календарні дні), які працівник «пропустив» з такої поважної причини (був мобілізований) та відповідно розраховувати середню зарплату за відпрацьованими місяцями та днями розрахункового періоду. А якщо захисник Батьківщини не працював усі місяці розрахункового періоду (а це 12 календарних місяців), то Мінсоцполітики дозволяє застосовувати п. 9 Порядку. У цьому пункті йдеться про розрахунок виплат по страхуванню від безробіття і добровільному страхуванню, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку — використовуємо мінзарплату. Вважаємо, що за ситуації з відсутністю заробітку у демобілізованого для розрахунку лікарняних слід розраховувати соцвиплати виходячи з тарифної ставки, встановленої на день настання страхового випадку, а якщо такої немає, то виходячи з розміру мінзарплати ( п. 12 Порядку № 1266).

Поновлення на роботі. При оновленні Порядку № 1266 загубили норму, згідно з якою незаконно звільненому і відновленому працівникові, якому виплатили середній заробіток за час вимушеного прогулу, середня зарплата обчислюється виходячи з сум, що припадають на місяці розрахункового періоду. У листі, який коментується, фахівці Мінсоцполітики зазначають, що в такій ситуації застосовуються загальні правила з  пп. 2 та 3 Порядку № 1266.

Добровольці. Норма Порядку № 1266 щодо виключення з розрахункового періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та 6-річного віку за медвисновком і відпустки без збереження зарплати як поважної причини не стосується добровільно застрахованих осіб, оскільки на цих осіб не поширюються норми трудового законодавства.

Крім того, правовідносини за договором добровільного страхування починаються з дня укладення відповідного договору. Тому норма п3 Порядку № 1266 застосовується в періоді дії договору про добровільне страхування. Простіше кажучи, незважаючи на те, що розрахунковий період для добровольців теж становить 12 календарних місяців, але якщо з моменту укладення договору минуло менше 12 місяців, то розрахунки потрібно проводити виходячи з наявного періоду.