Теми статей
Обрати теми

Лікарняні демобілізованому: можна розраховувати виходячи з тарифної ставки

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 21.05.15 р. № 319/18/99-15

Наші надії справдилися! Мінсоцполітики визнало військову службу за мобілізацією поважною причиною в розумінні Порядку № 1266**.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

З 01.01.15 р. середній заробіток мобілізованих працівників, який компенсують з бюджету, не обкладається ЄСВ. А це означає, що коли працівник вийшов на роботу після демобілізації і захворів, формально він не має заробітку для розрахунку лікарняних — не має лікарняних.

При цьому п. 10 Порядку № 1266 дозволяє розраховувати допомогу виходячи з тарифної ставки, якщо працівник у розрахунковому періоді не мав заробітку з поважної причини: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 (6) років (п. 4 Порядку № 1266). Як бачите, служба за мобілізацією тут не зазначена. Про це ми говорили у «БТ», 2015, № 15, с. 33.

Мінсоцполітики все ж визнало, що в описаній ситуації можна визначити страхові виплати демобілізованим працівникам виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої на момент настання страхового випадку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі