Теми статей
Обрати теми

Податкової накладної немає в ЄРПН: чи буде адмінштраф?

Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 20.11.15 р. № 24784/6/99-99-10-03-02-15

Платника ПДВ хоч серед ночі розбуди, то він скаже, що податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК) слід реєструвати в Єдиному реєстру податкових накладних (ЄРПН) не пізніше 15 календарних днів, наступних за днем складання ПН/РК ( абз. 11 п. 201.1 ПКУ).

За порушення цього правила загрожують штрафи за ст. 1201.1 ПКУ. Важливий нюанс: штраф накладається на платника ПДВ, на якого ст. 192 і 201 ПКУ покладено обов’язок реєстрації*, і тільки за ті ПН, які потрібно видавати покупцю — платнику ПДВ. Виходить, що за нереєстрацію ПН, складених на постачання неплатникам ПДВ, такий штраф не загрожує, тому їх можна не включати до ЄРПН?

* Про правила реєстрації РК в ЄРПН ви можете довідатися у «БТ», 2015, № 45, с. 23.

Обережно! Здебільшого контролери не обмежуються накладенням штрафів тільки за профільними законами (ПКУ), а ще звертаються за допомогою до КпАП. Так і в цій ситуації: податківці загрожують покарати ще й за ст. 1631 КпАП за порушення встановленого законом порядку ведення податкового обліку в розмірі від 85 до 170 грн., а за повторне протягом року порушення, якщо особу вже було покарано, — від 170 до 255 грн. Про це вони говорять у консультації з категорії 101.31 ЗІР ДФСУ.

Хороша новина! У листі, що коментується, податківці послабили хватку. На їх думку, якщо ПН не зареєстрували в ЄРПН, але при цьому відобразили суму ПДВ за такою ПН у декларації звітного періоду, то адмінштрафу не буде. Таким чином, порушення строку реєстрації ПН в ЄРПН не буде порушенням порядку ведення податкового обліку. Однак, на жаль, цей лист — індульгенція тільки для його одержувача. А для решти платників податків все ще існує ризик накладення адмінштрафу. Тому безпечніше усі ПН реєструвати в ЄРПН своєчасно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі