Теми статей
Обрати теми

Правила реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН

Запровадження СЕА на початку цього року стало тим маленьким поштовхом, з якого й зародилася хвиля ПДВ-змін. На жаль, чим більше вводилося змін, тим більше виникало запитань. І більшість з них як раз і була пов’язана з розрахунками коригування, а точніше з правилами реєстрації їх в ЄРПН. Тому сьогодні ми спробуємо систематизувати наявну інформацію, щоб вам легше було орієнтуватися в морі цих новацій.

РК: основні моменти

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — РК) є одним з додатків до ПН (додаток 2), який використовується як підстава для проведення коригувань ПЗ постачальника і ПК покупця.

Увага! З 01.01.15 р. усі РК складаються в електронній формі.

З 01.02.15 р. реєстрації в ЄРПН підлягають усі РК, у тому числі ті, які не видаються одержувачу (покупцю) товарів (послуг) і залишаються у постачальника (продавця) ( п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Причому незалежно від суми ПДВ, вказаної в одному документі (п. 3 Порядку № 1246).

img 1

Реєстрація РК в ЄРПН

Навіщо необхідно реєструвати РК в ЄРПН?

Можна виділити дві головні причини, з яких законодавчо запроваджена обов’язкова реєстрація РК в ЄРПН.

1. Сума ПДВ, зазначена в РК, бере участь у розрахунку РЛ. А точніше, при визначенні складових ΣНаклОтр, ΣНаклВид.

Зверніть увагу: з 01.07.15 р. у розрахунку РЛ враховують і РК, складені починаючи з 01.07.15 р. і зареєстровані в ЄРПН, до ПН, складених до 01.07.15 р., якщо такі ПН потрібно було надавати покупцям — платникам ПДВ ( п. 2001.3 ПКУ).

2. Тільки після реєстрації РК в ЄРПН:

• постачальник отримує право відкоригувати ПЗ — якщо йдеться про «зменшуючий» РК ( п.п. 192.1.1 ПКУ). Важливо! Податківці тут поблажок не роблять навіть у тому випадку, якщо покупець просто відмовляється реєструвати РК в ЄРПН (категорія 101.16 ЗІР ДФСУ);

• покупець отримує право збільшити ПК — у випадку зі «збільшуючим» РК ( п.п. 192.1.2 ПКУ).

Особливості реєстрації РК в ЄРПН

Критерій

Пояснення

Строк реєстрації РК в ЄРПН

Не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання ( п. 201.10 ПКУ). У такому разі РК вважатиметься зареєстрованим своєчасно.

Але РК до ЄРПН може потрапити й пізніше. Тільки в цьому випадку він отримає «прізвисько» «несвоєчасно зареєстрованого».

Увага! Податківці наполягають — максимальний строк для реєстрації РК в ЄРПН, утім як і для ПН, — 180 календарних днів з дати його складання (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ). І хоча такого обмеження у ПКУ ви не знайдете, порушення цього строку може призвести до сумних наслідків як для постачальника, так і для покупця (про них розповімо далі).

І ще один нюанс. Закон № 643 запроваджував тимчасові пільги для реєстрації ПН, складених з 01.07.15 р. по 30.09.15 р.

РК ж такий привілей не отримали. А це означає, що реєструвати їх в ЄРПН у зазначений період потрібно було в загальні строки

З якої дати розпочинається відлік строку реєстрації РК в ЄРПН?

Відлік строку реєстрації РК в ЄРПН розпочинається з наступного дня після дати складання РК.

Для РК, складеного у зв’язку зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, поверненням товарів, поверненням передоплати, датою складання РК є дата проведення такої господарської операції.

Для РК, складеного з метою виправлення помилки у ПН, — дата виявлення помилки. Прив’язки до будь-якої господарської операції або конкретної дати тут немає. Її обирає сам продавець

Умови реєстрації в ЄРПН

1. Достатній розмір РЛ.

Для отримання можливості зареєструвати РК в ЄРПН розмір РЛ платника ПДВ має бути більший або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у такому розрахунку. Якщо сума буде менше — система вам відмовить в реєстрації РК (категорія 101.08 ЗІР ДФСУ).

Виняток зроблений лише для РК, складених до 01.07.15 р. (якщо вони реєструються із запізненням).

Тому подбайте заздалегідь про розмір РЛ, навіть якщо ви:

• «неправильний» покупець, зазначений постачальником у ПН помилково;

• платник ПДВ, який перебуває в зоні АТО (категорія 101.08 ЗІР ДФСУ).

2. Наявність ПН, зареєстрованої в ЄРПН, до якої ви складаєте РК.

Насамперед це важливо для ПН, складених до 01.02.15 р. і за правилами, що діяли на той момент, які не підлягали реєстрації в ЄРПН.

Якщо ви складаєте РК до такої ПН, то доведеться зареєструвати спочатку ПН, а потім і РК до неї (п. 4 Порядку № 1246; категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

Зверніть увагу: зробити це необхідно протягом доби.

Якщо така ПН видавалася покупцю, то сума ПДВ, відкоригована за допомогою РК після 01.07.15 р., братиме участь у розрахунку РЛ продавця та покупця. Сама ПН на РЛ не вплине, навіть якщо вона і потрапить до ЄРПН після 01.07.15 р.

Якщо ж така ПН не видавалася покупцю, то ні РК, ні ПН не вплине на РЛ. Однак у ПДВ-декларації такої РК потрібно вказати (для цього призначений ряд. 8.1). Тому такі РК і ПН також потрібно зареєструвати в ЄРПН.

Хоча на початку епохи становлення СЕА контролери дозволяли не реєструвати ці документи у разі, коли в результаті коригування сума ПДВ у ПН не перевищить поріг у 10 тис. грн. І навіть рекомендували складати такий РК у паперовій формі (лист ДФСУ від 17.02.15 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17).

На нашу думку, такими рекомендаціями слід користуватися обережно. Відтоді багато що змінилося. Тому безпечніше реєструвати в ЄРПН усі РК, як того вимагає п. 201.10 ПКУ і п. 4 Порядку № 1246

Причини відмови в реєстрації РК в ЄРПН

Вичерпний перелік таких причин наведений у п. 9 Порядку № 1246:

• наявність помилок при заповненні ПН;

• відсутність в ЄРПН відомостей, що містяться в ПН, яка коригується;

• факт реєстрації РК з такими самими реквізитами;

• недостатній розмір РЛ (для РК, які реєструються після 01.07.15 р.) — п. 201.10 ПКУ;

• порушення вимог, установлених п. 201.1 ПКУ та/або п. 192.1 ПКУ.

Хоча у світлі останніх подій у боротьбі з «податковими ямами» (див. «БТ», 2015, № 44, с. 5) перешкодою для реєстрації ПН і РК в ЄРПН може стати одностороннє розірвання договору з ДФСУ про обмін електронними документами

 

Хто реєструє РК в ЄРПН

img 2

Порядок реєстрації «збільшуючого» і «нульового» РК

img 3

Порядок реєстрації «зменшуючого» РК покупцем

img 4

Відповідальність

Для ПН/РК, складених з 01.10.15 р., діяв мораторій на застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію їх в ЄРПН, запроваджений Законом № 643. Водночас перехідні ПН/РК, тобто складені до 01.10.15 р., але зареєстровані з простроченням уже в жовтні або пізніше, все ще «під крилом» мораторію. І при цьому діє звільнення від усіх штрафів, передбачених п. 1201.1 ПКУ, незалежно від тривалості прострочення (головне, встигнути зареєструвати їх протягом 180 днів з дня складання).

Для РК, складених починаючи з 1 жовтня 2015 року, штрафи діють. Єдиний нюанс: контролери можуть їх застосувати тільки у тому випадку, коли РК складений до ПН, яка підлягає видачі покупцю.

Однак розслаблятися не слід, адже за несвоєчасну реєстрацію таких РК податківці можуть покарати посадових осіб платника ПДВ адмінштрафом.

Крім того, останнім часом багато хто з суб’єктів господарювання включають до своїх договорів пункт про відповідальність за несвоєчасну реєстрацію ПН і РК в ЄРПН. Тому в цих питаннях слід бути дуже уважним.

img 5

Документи та скорочення

Закон № 643 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Порядок № 1246 — Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

ЕЦП — електронний цифровий підпис.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ПЗ — податкове зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

РЛ — реєстраційний ліміт.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі