Теми статей
Обрати теми

ДФСУ про судовий збір та ЄП, прострочення сплати податків

Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 20.11.15 р. № 24785/6/99-99-10-03-02-15

Цей лист присвячений не одному, а відразу декільком запитанням платника податків. Розберемо кожне по черзі.

1. Судовий збір. Чи включається до доходу платника єдиного податку (ЄП) судовий збір, який перераховується платникові податків, якщо його позов задоволено?

І так і ні.

З одного боку, податківці говорять: компенсований судовий збір, отриманий на рахунок єдиноподатника у разі його перемоги в суді від третьої особи, уключається до доходу та відповідно обкладається ЄП. Аргумент: такі виплати не вказані серед виплат, що не включаються до доходу ( п. 292.11 ПКУ).

Однак з іншого боку, контролери погоджуються, що компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні періоди не враховується в обсязі доходу, який дає право на обрання/перебування на ЄП. Це прямо передбачено в  п292.15 ПКУ.

Також ДФСУ погоджується з тим, що до ЄП-доходу не включається судовий збір, повернений згідно зі ст. 7 Закону про судовий збір* (наприклад, при поверненні заяви чи скарги). У цьому випадку йдеться про повернення передоплати, а такі суми не потрапляють до доходів ( п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

* Закон України «Про судовий збір» від 08.07.11 р. № 3674-VI.

Важливо! У підкатегорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ є чинна консультація, в якій податківці дійшли висновку, що до ЄП-доходу ЮРЄПа не включаються: компенсація витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, судовий збір і держмито. Проте в підкатегорії 107.04 ЗІР ДФСУ контролери наполягають, що до доходу ППЄПа така компенсація включається.

Схоже, контролери вирішили відмовитися від ліберальної позиції і стосовно ЮРЄПів. Тому, перш ніж не включати до доходу суми, отримані за рішенням суду, краще отримати письмову індивідуальну податкову консультацію.

2. Штрафи. Чи сплачує платник податків штраф за ст. 126 ПКУ в разі неперерахування до бюджету податків у встановлений строк з вини банку?

Це питання давно вирішено п. 129.6 ПКУ: при порушенні строків зарахування податків, зборів, обов’язкових платежів до бюджету з вини банку платник податків звільняється від відповідальності — штрафи та пеня на нього не нараховуються. При цьому госпсуб’єкт повинен подати до податкового органу заяву з копіями платіжних документів, що посвідчують факт подання таких документів банку для перерахування оплати податків, зборів (лист ДФСУ від 16.10.15 р. № 9647/Б/99-99-10-03-02-14).

3. Неправильний рахунок. Чи загрожує платникові податків штраф за ст. 126 ПКУ в разі сплати податкових зобов’язань до відповідного бюджету на неправильний рахунок?

Податківці традиційно вважають: якщо платник податків помилився при заповненні реквізитів платіжного документа або направив кошти на неправильний код бюджетної класифікації, то податкове зобов’язання не буде погашено, оскільки кошти не надійдуть на потрібний рахунок.

Водночас сама ДФСУ тут же посилається на лояльну позицію Верховного Суду України (ВСУ), наведену в постанові від 16.06.15 р.: якщо кошти надійшли до відповідного бюджету в установлений законодавством строк, помилка при визначенні коду бюджетної класифікації не вважатиметься порушенням законодавства. На думку суду, оскільки кошти своєчасно зараховані на єдиний казначейський рахунок, то немає підстав говорити про несплату податку, збору, обов’язкового платежу та відповідно карати за прострочення сплати за ст. 126 ПКУ не можна.

4. Рішення ВСУ не є указом. Чи повинен орган ДФС дотримуватися правової позиції, викладеної в рішеннях ВСУ? Однозначної відповіді «так» чи «ні» ДФСУ, звичайно ж, не надає. Усе обмежилося цитатами з Конституції України та Кодексу адміністративного судочинства України. А платникам податків потрібно пам’ятати таке: якщо ви впевнені, що маєте рацію, то можете звернутися до суду для захисту своїх інтересів. А суди зобов’язані прислухатися до думки ВСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі