Теми статей
Обрати теми

«Нескінченні» валютні обмеження: Нацбанк дещо послабив хватку

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Постанова Правління НБУ від 04.12.15 р. № 863 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»

Нацбанк знову продовжив свої валютні обмеження. На місці залишилися «старі знайомі»: обов’язковий продаж 75 % інвалютних надходжень, заборона на експортний ЗЕД-залік, 90-денний термін для розрахунків за експортно-імпортними контрактами, заборона на дострокове погашення кредитів (з винятками).

Водночас постанова місить і нові винятки.

Так, обов’язпродажу не підлягають надходження в інвалюті:

• за кредитами, виданими резиденту-позичальнику шляхом оплати іноземним кредитором коштів без зарахування кредитних коштів на рахунок резидента в уповноваженому банку, за умови, що такий кредит надається за участю іноземного експортно-кредитного агентства;

• що надійшли у вигляді грошового забезпечення пропозиції конкурсних торгів (гарантія, запорука, завдаток, депозит) з метою участі нерезидента в конкурсних торгах при здійсненні держзакупівель.

Як і раніше, за дорученням фізосіб за межі України переказують інвалюту за поточними валютними неторговельними операціями без підтвердних документів на суму в еквіваленті, що не перевищує 15 тис. грн. протягом одного операційного дня. І тут також новий виняток — безготівкові розрахунки, які фізособи проводять через електронні платіжні кошти з метою оплати продукції і послуг для власного споживання.

Також, як і раніше, банки не купують інвалюту для «багатих» клієнтів (крім фізосіб), які мають 25 тис. дол. на поточних або депозитних рахунках, а тепер ще й на балансових рахунках 2602 як грошове забезпечення.

Постанова діє з 05.12.15 р. до 04.03.16 р. включно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі