Теми статей
Обрати теми

Додаток Д8: чи є сенс подавати?

Кравченко Дар’я
Яку функцію виконує додаток Д8 на сьогодні? Якщо подати скаргу на контрагента, чи завітають до нього з перевіркою?

З приходом 2015 року додаток Д8 втратив свої позиції як «рятівне коло» для покупця.

Усе розпочалося з того, що з 01.01.15 р. подання додатка Д8 уже не є підставою для формування податкового кредиту (ПК) у разі відмови продавця надати податкову накладну (ПН) або порушення порядку її заповнення/реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Таку можливість виключили з  п. 201.10 ПКУ.

Востаннє скористатися таким правом покупці мали можливість у ПДВ-декларації за грудень (IV квартал) 2014 року.

Закон № 643* ще більше підкоригував п. 201.10 ПКУ:

• підправив перелік причин для подання додатка Д8. У результаті з’явилася можливість подати скаргу на покупця, якщо він порушує порядок реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН. Адже з 01.01.15 р. реєструє РК в ЄРПН не лише продавець, а й покупець;

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

• збільшив період, протягом якого можна подати скаргу. Тепер це можна зробити або відразу з ПДВ-декларацією за звітний період, в якому з’явилася причина для таких дій, або протягом 365 календарних днів, наступних за граничним строком подання такої ПДВ-декларації.

Однак усе-таки, незважаючи на такі нововведення, єдине, що залишилося незмінним, — так це наслідки подання додатка Д8. Як і раніше, надходження такої заяви формально є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки.

При цьому зверніть увагу: незважаючи на те, що з 29.07.15 р. продавець також може подати скаргу на покупця, покарання у вигляді податкової перевірки передбачено лише для постачальника ( абзац вісімнадцятий п. 201.10 ПКУ). Схоже, законодавці просто забули підкоригувати цю норму.

І не забувайте про останню умову для подання додатка Д8 — до такої заяви необхідно додати копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що посвідчують факт сплати ПДВ у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Однак подання заяви Д8 не є гарантією того, що порушника перевірять.

По-перше, така скарга є для контролерів лише підставою для перевірки (по суті це податкова інформація), тому вони можуть нею скористатися, але не зобов’язані проводити перевірку.

По-друге, порядок проведення таких перевірок регламентовано п.п. 78.1.9 ПКУ. А там передбачено, що перевірка проводиться тільки в разі ненадання порушником пояснень і підтвердних документів на письмовий запит контролюючого органу. Таким чином, усі дані про порушення контролери можуть отримати і без перевірки, а покарати винного зможуть під час чергової планової перевірки.

Крім того, Законом № 71** у 2015 і 2016 роках установлений мораторій на перевірки підприємств з обсягом доходу до 20 млн грн. Детальніше про перевірки в період мораторію ви можете прочитати у «БТ», 2015, № 38, с. 19.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 р. № 71-VIII.

Хоча порушник може уникнути перевірки, подана скарга все ж може призвести до його покарання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі