Теми статей
Обрати теми

Забута винагорода за підсумками року. Відображаємо у звітності з ЄСВ

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
Підприємство не нарахувало винагороду за підсумками роботи у 2013 році двом працівникам. Нарахування буде проведено у грудні 2015 року. Причому одному з них, який був звільнений у січні 2014 року, — на підставі рішення суду, другому (продовжує працювати на підприємстві) — на підставі рішення директора підприємства, оформленого наказом. Як показати таку виплату у звіті з ЄСВ?

Розпочнемо з працюючого працівника. Винагорода за підсумками роботи за рік уключається до фонду оплати праці (далі — ФОП) у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат (див. п.п. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати від 13.01.04 р. № 5, далі — Інструкція № 5).

Нарахування ФОП за попередні звітні періоди, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, відображають у ФОП того місяця, в якому вони були проведені. Це прямо прописано в п.п. 1.6.2 Інструкції № 5 і  п. 9 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Ураховуючи наведене, суми винагороди за підсумками роботи у 2013 році слід відображати у формі № Д4 у загальній сумі заробітної плати, нарахованої у грудні 2015 року.

Переходимо до звільненого працівника. Винагорода за підсумками роботи за рік є виплатою, нарахованою за відпрацьований час. Тому, навіть незважаючи на те, що вона нарахована вже звільненому працівнику, з такої виплати необхідно справляти ЄСВ. Причому ЄСВ справляють із суми, яка визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована. Так діяти приписує ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Виходить, якщо після звільнення працівнику нараховують, наприклад, квартальну премію, премію за півроку або за 9 місяців, то її суму для цілей справляння ЄСВ ділять на кількість місяців, за які її нарахували. Це є справедливим і для випадку нарахування забутої винагороди за результатами роботи за рік. Суму такої винагороди ділять на 12 календарних місяців (іншу меншу кількість місяців, якщо працівник відпрацював менше року) і для цілей порівняння з максимальною величиною бази справляння ЄСВ відносять до тих місяців року, на які вони припадають.

У таблиці 6 звіту за формою № Д4 премію за підсумками роботи за рік також відображають з розподілом за місяцями. Тобто щодо звільненого працівника у графі:

• 9 — вказують код категорії застрахованої особи «1» (заробітна плата);

• 10 — код типу нарахувань «1»;

• 11 — відповідний місяць року, за який нарахована винагорода (із січня по грудень 2013 року (інша менша кількість місяців, якщо працівник відпрацював менше року));

• 15 — нічого не вказують. Адже про кількість днів перебування у трудових відносинах у таких місяцях ви вже повідомили контролюючі органи.

Інші рядки заповнюють у загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі