Теми статей
Обрати теми

Жени держмито! Оновлено Інструкцію справляння

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Карпова Влада
Наказ Мінфіну України від 09.11.15 р. № 999 «Про затвердження Змін і доповнень до Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита»

Мінфін уніс зміни до Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну України від 07.07.12 р. № 811 (далі — Інструкція).

Встановили, що держмито сплачується тільки до місцевих бюджетів — на рахунки органів місцевого самоврядування (без згадки про держбюджет). А надміру/помилково сплачені кошти повертаються згідно з Порядком № 787*.

* Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну України від 03.09.13 р. № 787.

З Інструкції виключили пп. 5, 6 і 15 гл. 1 розд. V, які встановлювали плату за нотаріальне посвідчення договорів відчуження фізичними особами житлових будинків, квартир, садових ділянок та іншої нерухомості, земельних ділянок і транспортних засобів. Річ у тім, що прописані в Інструкції розцінки за такі нотаріальні дії не відповідали розцінкам, установленим ст. 3 Декрету про держмито**:

** Декрет КМУ «Про державне мито» від 21.01.93 р. № 7-93.

• відчуження будинків, квартир, кімнат, гаражів тощо, а також земельних ділянок — 1 % суми договору, але не менше 1 нмдг (17 грн.);

• транспортних засобів дітям, дружині/чоловіку, батькам — 17 грн., іншим особам — 85 грн.

А ось для посвідчення договорів застави норма тільки з’явилася: держмито справляється виходячи з договірної вартості за ставкою з п.п. «у» п. 3 ст. 3 Декрету про держмито (0,01 % від вартості предмета застави, але в межах 85 — 850 грн.).

Також уточнили, що в усіх органах, які справляють держмито, його сплачують не лише митними марками або через фінустанови, а й через поштові відділення.

Наказ діє з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі