Теми статей
Обрати теми

Фіндопомога та податкові різниці: усе залежить від одержувача

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 16.11.15 р. № 24342/6/99-99-19-02-02-15

Податківці розглянули правила обкладення податком на прибуток безповоротної фіндопомоги, наданої платником податку на прибуток (ПНП). Тут усе залежить від одержувача такої фіндопомоги.

• якщо безповоротну фіндопомогу надають неприбутковим організаціям (НПО)*, то до уваги слід брати п.п. 140.5.9 ПКУ. Він дозволяє в податковому обліку відносити до витрат фіндопомогу НПО в розмірі не більше 4 % оподатковуваного прибутку за минулий рік. І якщо ви фінансово підтримали НПО у більшій сумі, то все, що «понад 4 %» утворює різницю. На суму такої різниці доведеться збільшити фінрезультат. Узагалі, виникне «збільшуюча» різниця (ряд. 3.1.9 додатка PI до декларації з ПНП);

* Зауважимо: це стосується і випадку, коли роботодавець перераховує безповоротну фіндопомогу профспілці, яка оплачує новорічне свято працівникам («БТ», 2015, № 50, с. 13).

• якщо безповоротну фіндопомогу надають іншим платникам ПНП або неплатникам цього податку (єдиноподатникам або фізособам), то в податковому обліку вона в усій сумі без будь-яких обмежень уключається до витрат. За нею податкові різниці не виникають, оскільки коригування фінрезультату до оподаткування на суму фіндопомоги іншим особам (не НПО) у розд. III ПКУ не передбачено.

Очевидно, така «дискримінація» стосовно НПО пов’язана з тим, що у НПО така фіндопомога не обкладається податками (за умови використання її у статутній діяльності), а в інших одержувачів вона обкладатиметься ПНП, єдиним податком або ПДФО.

Уточнення: цілі надання фіндопомоги для витрат не мають значення. І відносно фіндопомоги ПКУ не застосовує так звану умову «розумної економічної причини» або «ділової мети», про яку йдеться у  п.п. 14.1.231 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі