Теми статей
Обрати теми

Податкова реформа: «...і нарешті побудували» підсумковий проект

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Дискусії навколо податкової реформи не вщухають. У Верховній Раді зареєстровано вже декілька законопроектів. І ось до Парламенту потрапив черговий компромісний варіант — законопроект від 22.12.15 р. № 3688 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Очевидно, цей законопроект стане «саме тим», оскільки його описують як найбільш погоджений і доопрацьований варіант раніше запропонованої податкової реформи. Так давайте і ми з вами ознайомимося з основними змінами, які чекають на нас в оподаткуванні ось уже незабаром, якщо його приймуть «під ялиночку».

ПДВ

Ставка ПДВ залишається на колишньому рівні. Не чіпають поки і 7-відсотковий «лікарський» ПДВ. Також залишиться тим самим поріг для реєстрації платників ПДВ (1 млн грн.). А ось у частині бази обкладення ПДВ незначна поправка буде — до неї не включать «роздрібний» акциз.

Стосовно ПДВ для сільського господарства скасовують «зернову» пільгу, унаслідок чого всі платники, які експортуватимуть зерно, матимуть право на бюджетне відшкодування ПДВ. Також до 01.01.17 р. у межах спецрежиму обкладення ПДВ сільськогосподарські підприємства сплачуватимуть: 75 % ПДВ — до бюджету і лише 25 % піде на спецрахунок для власного використання. А з 01.01.17 р. спецрежим скасують.

Хорошою новиною стане те, що відсутність юрособи за місцезнаходженням уже не буде підставою для анулювання ПДВ-реєстрації.

У бюджетному відшкодуванні однакові вимоги та права забезпечать для всіх платників податків з урахуванням черговості поданої платниками заявки на відшкодування ПДВ. І жодного автоматичного бюджетного відшкодування. Також інформацію про відшкодування ПДВ з бюджету планують офіційно публікувати у вигляді реєстру.

Адміністрування, у тому числі й електронне, також підправлять. Контролерам дозволять скасовувати ПК виключно при виявленні помилки в ІПН платника або якщо податковий кредит (ПК) сформований за неоподатковуваними операціями. А незначні помилки в податкових накладних (ПН), якщо можна ідентифікувати платників та операцію, не призводять до недійсності ПН. У разі подання скарги на постачальника його чекає позапланова виїзна перевірка протягом 15 днів. Також передбачені штрафи за несвоєчасну реєстрацію та невиправлення помилок у ПН.

При виявленні за результатами вибіркової інвентаризації нестачі придбаних товарів донараховуватимуть податкові зобов’язання (ПЗ).

Врегулюють технічні питання функціонування СЕА, зокрема платникам ПДВ, які застосовують касовий метод, дозволять до розрахунку суми за «суперформулою» включати суми ПДВ, зазначені у ПН, складених до 01.07.15 р., за якими право на ПК виникає після 01.07.15 р. Також у «суперформулі» нарешті з’явиться сума овердрафту (корисною буде стаття з «БТ», 2015, № 51, с. 15). Відшкодовувати надміру/помилково сплачені суми ПДВ будуть тільки на електронний рахунок.

ПНП

Авансові внески з податку на прибуток (ПНП) скасують. Але при цьому зобов’яжуть сплатити до 31.12.16 р. авансовий платіж у розмірі 2/9 податку, нарахованого у звітності за 3 квартали 2016 року. За несплату такого авансу штрафуватимуть.

Дивідендні аванси залишаться.

Для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн., повернуть квартальний звітний період.

Ставки податку залишаться незмінними. А ось норму про подання декларації до 1 червня скасують. Цікаво, в який же тоді строк потрібно буде відзвітувати за 2015 рік? Найімовірніше, орієнтуватися слід на 60 календарних днів.

Прописали норму, за якою сума отриманої поворотної фіндопомоги від неплатників ПНП і пільговиків, не поверненої на 01.01.15 р., зменшує фінрезультат до оподаткування в періоді повернення.

ЄП

У спрощеній системі оподаткування не передбачається таких глобальних змін, які загрожували провести в інших законопроектах: групи залишаться на місці і з тими самими позначеннями. Для платників групи 3 річний обсяг доходу з 20 млн грн. зменшать до 5 млн грн., а ось ставки збільшать: з 2 до 3 % (для платників ПДВ) і з 4 до 5 % (для неплатників ПДВ). На єдиноподатників групи 4 (сільгосппідприємства) також чекає підвищення ставок в 1,8 раза. Але при цьому на 2016 рік скасують застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі.

ПДФО

Замість двох діючих ставок 15 % і 20 % встановлять єдину базову ставку в розмірі 18 %. Відповідно більше не потрібно буде подавати декларацію за великими зарплатами (120 розмірів мінзарплати). Для дивідендів ставка залишається в розмірі 5 %.

Суми, прощені (анульовані) кредитором за кредитами в інвалюті, отриманими на придбання житла (іпотечними кредитами), звільнять від оподаткування.

Податкову соцпільгу залишать на колишньому рівні — 50 % прожитмінімуму для працездатної особи та жодних доповнень до підвищених ПСП не передбачається.

Квартальні авансові платежі сплачуватимуть не пізніше 20-го числа місяця, наступного за кварталом. А якщо при розрахунку платежу виходить від’ємна сума — їх не будуть сплачувати.

ЄСВ

ЄСВ також отримає єдину ставку — у розмірі 22 %. Це означає, що за однією ставкою обкладатимуться і зарплата, і інші виплати (зокрема, лікарняні, декретні). Але ось для інвалідів, працівників підприємств УТОГ, УТОС залишать пільгові ставки нарахувань — 8,41, 5,3 і 5,5 %.

Класи професійного ризику кануть в Лету. Згадку про них видалять не лише із Закону про ЄСВ, а і з інших законів.

Приберуть і утримання із зарплати — залишаться тільки нарахування. Максимальну величину бази нарахування ЄСВ підвищать з 17 до 25 мінзарплат.

Акциз

Настає ще одна система електронного адміністрування — для реалізації палива, у межах якої запровадять акцизну накладну як обов’язковий електронний документ, який складатиметься при реалізації пального на внутрішньому ринку. За образом та подобою ПН акцизні накладні можна буде складати за щоденними підсумками та потрібно буде реєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних протягом 15 календарних днів, наступних за датою складання. Буде тут і свій ліміт реєстрації акцизних накладних, і своя «суперформула» для розрахунку цього ліміту.

Одиницю виміру палива змінять з кілограмів на літри, приведені до температури 15 °С, для яких встановлені ставки акцизного податку (це загальноєвропейська практика).

Ставки акцизу зростуть: на спирт, алкогольні напої та пиво — на 100 %, на тютюнові вироби — на 40 % (специфічна ставка) і на 3 процентні пункти (адвалорна), на пальне — на 13 %.

Податок на нерухомість

Граничну ставку податку на нерухомість збільшать з 2 % до 3 % розміру мінзарплати за 1 кв. м. Крім того, ще введуть податок в розмірі 25 тис. грн. для квартир площею понад 300 кв. м і будинків — понад 500 кв. м.

При цьому скасують право місцевих рад збільшувати неоподатковувану площу нерухомості.

Транспортний податок

Тут зміниться сама ідеологія справляння податку: об’єкт оподаткування — автомобілі вартістю понад 750 мінзарплат (у 2016 році — 1,03 млн грн.) і віком до 5 років (сьогодні — автомобілі з об’ємом двигуна понад 3000 см куб. віком до 5 років). При цьому об’єкт оподаткування визначається за середньоринковою вартістю, ураховуючи марку, модель, рік випуску, тип і об’єм циліндрів двигуна, тип коробки передач, пробіг автомобіля.

Ставка податку без змін — 25 тис. грн. на рік.

Ресурсні платежі

Головна зміна — традиційна індексація ставок: для екоподатку — 26,7 %, для рентної плати за користування надрами (не пов’язаної з видобутком корисних копалин), за спеціальне використання води та за спеціальне використання лісових ресурсів — 26,5 %, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України — 26,7 %.

Для рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин ставки зменшать. А також уточнять оподаткування видобутку бурштину: встановлять ставку рентної плати в розмірі 30 %.

Такою є приблизна картина майбутніх податкових змін.

Детальний аналіз усіх змін ми обов’язково проведемо після того, як парламент прийме відповідний закон.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі